Både stök och lugn under midsommarnatten

Publicerad 2020-06-20

Midsommaraftonskvällen blev både lugn och våldsam på sina håll.

I region Skåne beskrivs natten som stökigare än vanligt.

– Det har varit hög berusningsgrad i hela regionen och vi har haft drygt 30 misshandelsfall av den högre graden, säger Kim Hild vid polisen.

Den relativt lugna midsommaraftonen övergick under natten mot midsommardagen i en rad polisingripanden runtom i landet.

I Varberg i Hallands län misstänks en man i 50-årsåldern för mordförsök efter att han huggit en annan man med en yxa i huvudet i ett ”svartsjukeärende” och i Lindängen i Malmö blev en man knivhuggen i ryggen i samband med ett storbråk.

Bråk med 20–30 personer

– Det var uppskattningsvis 20–30 personer inblandade, säger Kim Hild vid polisens ledningscentral och konstaterar att natten varit stökig i Skåne.

– Vi uppfattar att det varit hög berusningsgrad på alla håll i hela regionen och vi har haft drygt 30 misshandelsfall av den högre graden, vilket är väldigt många.

I Landskrona föll en 75-årig kvinna i vattnet under natten och avled.

Merparten av polisens ingripanden under midsommarnatten handlar om trafikolyckor, misshandel och alkoholrelaterade brott – vilket hör till vanligheterna under storhelger och högtider.

I exempelvis Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län har polisen hanterat flera fall av misshandel, rattfylleri och skadegörelse under natten.

Attackerades med yxa

Sent på midsommarkvällen blev en man i 60-årsåldern skadad efter en spårvagnsolycka i Göteborg i Västra Götalands län och en man i 25-årsåldern dog i samband med en singelolycka i Avesta i Dalarnas län under morgontimmarna.

I Sollentuna norr om Stockholm utsattes en man på midsommarkvällen för ett mordförsök efter att han attackerats med en yxa.

Men generellt beskrivs dygnet inte som stökigare än vanligt.

– De senaste midsomrarna här har varit ganska lugna. Det är lite allmänt stök och fylleri, säger Mikael Petterson, befäl vid regionledningscentralen till TT.

Följ ämnen i artikeln