Joe Biden

Familjen Biden och Ukraina – detta vet vi

Av: 

TT

Den förre vice presidenten Joe Biden och hans son Hunter Biden 2009. Arkivbild.
Den förre vice presidenten Joe Biden och hans son Hunter Biden 2009. Arkivbild.

NYHETER

Ett telefonsamtal har fått marken under USA:s president Donald Trump att gunga.

Demokrater vill ställa honom inför riksrätt efter misstankar om att han utövat påtryckningar mot Ukrainas president för att komma åt sin rival Joe Biden.

Men vad vet vi egentligen om Biden och Ukraina?

Den 25 juli i år ringde USA:s president Donald Trump till Ukrainas nyligen tillsatte president, Volodymyr Zelenskyj. Efter att de berömt varandra för lyckade valrörelser tar presidenternas samtal en annan vändning.

Trump ber Zelenskyj om en tjänst, enligt transkriberingen av samtalet som Vita huset publicerade tidigare i veckan.

"Jag vill be om en tjänst. Jag har hört att ni hade en riksåklagare, som var mycket duktig, men som blev avstängd. Det var orättvist. Det talas mycket om Bidens son, att Biden hindrade åtalet (mot sin son, reds anm.). Om du kan se över det, för det låter hemskt", ska Donald Trump ha sagt.

Presidenten hänvisar till flera personer:

Viktor Sjokin, som var Ukrainas riksåklagare fram tills han sparkades i mars 2016 – efter krav från bland andra Joe Biden.

Joe Biden, i dagsläget favorittippad som demokraternas presidentkandidat, men vid tidpunkten Barack Obamas vicepresident, med särskilt ansvar för USA:s relation med Ukraina.

Och så Joe Bidens son Hunter, som, samtidigt som hans far besökte Kiev, satt i styrelsen för Burisma Holdings – en av Ukrainas främsta gas- och oljeproducenter.

Ställde ultimatum

I mars 2016 reste vicepresident Joe Biden till Kiev för ett möte med Ukrainas dåvarande president Petro Porosjenko.

Det var knappast något ovanligt – Biden gjorde enligt egen utsago tiotals resor till Ukraina under sin tid i Vita huset. Mötena handlade ofta om landets djuprotade korruption, som länge varit en stötesten i Ukrainas relationer till västländerna.

Den här gången ställde Joe Biden ett ultimatum till president Porosjenko. Riksåklagare Viktor Sjokin, som misslyckats med att utreda flera stora korruptionsanklagelser mot ukrainska politiker och oligarker, måste sparkas.

Annars, hotade Biden, kommer USA att dra tillbaka stora lånegarantier.

– Jag sade: jag kommer att lämna [Ukraina, reds anm.] om sex timmar, och om riksåklagaren inte är sparkad då, så får ni inte pengarna, har Joe Biden själv sagt om mötet, enligt Washington Post.

Viktor Sjokin sparkades mycket riktigt samma dag.

Satt i styrelse

Två år tidigare, 2014, valdes Joe Bidens son Hunter in i styrelsen för Burisma Holdings. Bolaget grundades 2002 av oligarken Mykola Zlotjevskyj, som senare utnämndes till minister för ekologi och naturresurser under Ukrainas president Viktor Janukovitj.

– Mycket av Burisma växte fram i skuggan av att Zlotjevskyj utnyttjade dubbla stolar, och att han hade en viktig funktion i statsapparaten, säger Ukrainaexperten Jakob Hedenskog vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Janukovytj lämnade Ukraina för Ryssland i samband med Euromajdan-revolutionen i februari 2014. Senare samma år lämnade även Zlotjevskyj.

En utredning om skattebrott inleddes mot Burisma – men den lades ned 2017, enligt Reuters.

Rekryteringen av Hunter Biden till Burismas styrelse höjde en del ögonbryn, inte minst i skenet av hans fars position. Uppdraget var mycket välbetalt, och Hunter var oerfaren inom såväl energibranschen som Ukraina.

Han beskrevs dessutom av medierna som familjen Bidens svarta får – ständigt i skuggan av sin storebror Beau, som var krigsveteran och ansågs ha en lovande politisk karriär fram till sin död 2015. Själv sparkades Hunter från den amerikanska flottan sedan han testats positiv för kokain, enligt Business Insider.

Men rekryteringen följde en tydlig trend i Ukraina, enligt Jakob Hedenskog.

– Under den här tiden knöt Ukraina många utlänningar till sig. Såväl amerikaner som georgier med flera erbjöds platser i regeringspositioner och bolagsstyrelser. Det var ett sätt att få in expertis som inte var fläckad av korruption, men såklart också ett sätt för Ukraina att stärka sina internationella kontakter.

"Var inkompetent"

Så vad var det egentligen för tjänst som Donald Trump bad Volodymyr Zelenskyj om i det där telefonsamtalet?

Donald Trump hävdar att Joe Biden använde sin makt som USA:s vicepresident för att hindra Viktor Sjokin från att utreda Burisma, och därmed Bidens egen son. I samtalet bad Trump president Zelenskyj att utreda saken.

Det finns dock inga bevis för att Viktor Sjokin ledde någon utredning specifikt mot Hunter Biden. På fredagen uppgav Ukrainas antikorruptionsbyrå att de utreder aktiviteter inom Burisma mellan 2010 och 2012 – alltså innan Hunter Biden valdes in i styrelsen.

Att Joe Biden krävde riksåklagare Sjokins avgång var heller inte uppseendeväckande, enligt Jakob Hedenskog.

– Viktor Sjokin kritiserades för bristande kompetens. Det var inte bara USA som tryckte på att han skulle sparkas. Kravet kom också från flera EU-länder och internationella långivare.

Jakob Hedenskog slänger dock in en brasklapp – Burisma Holdings ska inte nödvändigtvis betraktas som rentvått.

– Ingen högt uppsatt person i Ukraina dömdes under den här perioden för korruption över huvud taget. Att utredningen mot Burisma lades ned säger därför inte så mycket om deras förehavanden.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Ukraina granskar fall med Bidenkoppling

ÄMNEN I ARTIKELN

Joe Biden

Amerikansk politik

Volodymyr Zelenskyj

Ukraina

Hunter Biden