Drönarattack mot saudiska oljefält – USA skyller på Iran

Drönarna förvandlade världens största raffinaderi till ett eldhav.

Attacken befaras nu leda till permanent högre oljepriser.

USA:s utrikesminister anklagar Iran för att ligga bakom.

Dramatiska bilder kablades på lördagsmorgonen ut från Saudiarabien.

Landets största oljeraffinaderi i Abqaiq slogs ut i en koordinerad attack som även riktades mot oljefälten i närbelägna Khurais.

Båda anläggningarna ägs av det statliga oljebolaget Saudi Aramco och även om regeringen snabbt gick ut och uppgav att bränderna var under kontroll innebar angreppet ett ögonblickligt slag mot landets oljeproduktion.

Raffinaderiet – det största i världen – producerar fem miljoner fat om dagen. Enligt källor i Wall Street Journal ledde attacken till att Saudiarabiens oljeproduktion halverades. Det motsvarar också fem procent av världens totala produktion.

Priset befaras stiga

Enligt CNN hoppas myndigheterna att kapaciteten ska vara återställd redan inom några dagar, men oljepriset befaras stiga ändå.

– Abqaiq är förmodligen den viktigaste anläggningen för världens oljetillgång. Priset kommer gå upp efter den här attacken, säger Jason Borduff vid centret för global energipolitik på Columbia university i New York.

Wall Street Journals expert Spencer Jakab går steget längre och varnar för att bombningen kan leda till högre oljepriser även på sikt när en högre riskpremie bakas in permanent.

Huthi-rebellerna: Det var tio drönare

Den Iranstödda Huthi-rebellerna i Jemen tog under lördagen på sig ansvaret för attacken och hävdade att den utförts med tio drönare.

Saudiarabien har sedan 2015 lett en militärallians som attackerat rebellerna i Jemen. Konflikten anses vara ett proxykrig mellan ärkefienderna Iran och Saudiarabien och så sent som förra året möttes parterna för fredssamtal i Sverige.

På lördagskvällen pekade USA:s utrikesminister Mike Pompeo direkt ut Iran som skyldiga till lördagsmorgonens attack. I tweeten anklagade han också presidenten Hassan Rouhani och utrikesministern Mohammad Javad Zarif för dubbelspel.

”Teheran har utfört nära 100 attacker mot Saudiarabien medan Rouhani och Zarif låtsas låtsas engagera sig i diplomatiska samtal. Trots kraven på nedrustning har Iran nu utfört en exempellös attack mot världens energiförsörjning. Det finns inga bevis för att attackerna utfördes från Jemen.”

Exakt vad Pompeo menade med den sista formuleringen är oklart och han presenterade inga belägg för Irans inblandning eller varifrån drönarna ska ha skickats.

Utrikesministern fick direkt mothugg på Twitter från Chris Murphy, demokratisk senator från Connecticut:

”Det här är en sådan oansvarig förenkling och det är så vi kastar oss in i dumma krig. Saudierna och huthierna är i krig. Iran stöder huthierna och har betett sig illa, men det är inte så enkelt som huthi=Iran”.

PODD: Efter attackerna: Det kan hända med det svenska bensinpriset

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om drönarattackerna mot oljeanläggningar i Saudiarabien, och om vad det kan innebära i Sverige.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE