Pelling om nazist-marschen: ”Det kommer att kosta multum”

Kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (S).
Kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (S).

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tänker ha sitt förstamajtåg i Uppsala i år. En närvaro som kan bli kostsam, menar kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (S).

– Flera av de här personerna är dömda för våldsbrott, det är klart att vi vill att polisen ska ha stor bevakning.

Efter förra årets demonstrationer i Ludvika och Kungsälv planerar NMR att demonstrera i Uppsala under 1 maj i år. En kostnadskrävande historia, inte minst på grund av den stora polisnärvaro som den nazistiska organisationens närvaro fordrar, menar Erik Pelling (S).
– De som går i NMR-marschen blir inte särskilt många – men de kommer att förorsaka stora kostnader. Det kommer att kosta multum. De må vara få men de är råbarkade nazister som förstör för väldigt många. Flera av de är dömda och har misshandlat folk tidigare. Vi vill att polisen ska ha stor bevakning.

Vad kan det handla om för kostnader?
Det går inte tala om någon konkret summa än men det förstår ju alla att det kostar mycket pengar. Flera är dömda för brott, de har begått våldsdåd tidigare. Det är klart att polisen laddar upp. Vi accepterar inga våldsbejakande extremister på våra gator.

Nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstration i Kungälv på första maj.
Nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstration i Kungälv på första maj.

”Vill förstöra en fin dag”

Det kostar också i symbolvärde, menar kommunstyrelsens ordförande.
– Det är också kostsamt i det avseendet att de förstör en härlig dag. Många vilar ut efter Valborg, möter våren i Uppsala med nära och kära, andra går i demonstrationstågen. Det brukar vara en fin dag i Uppsala. Det är det de vill förstöra.

Hittills är en ansökan om demonstrationstillstånd inlämnad, men inget beslut är taget. Att stoppa nazisternas demonstrationen helt är nog svårt menar Erik Pelling, däremot hoppas kommunen kunna påverka var nazisterna marscherar. NMR har begärt att få marschera via Vaksalagatan, Vaksala torg och sen mot Stora torget, vilket är konflikt med de vanliga demonstrationstågen
– Att helt stoppa demonstrationen är nog svårt men vi kommer ha synpunkter på var de kommer att gå, vi har begärt att få yttra oss över tillståndsansökan. Vi får inrikta oss på att begränsa skadeverkningar.

Publisert:

LÄS VIDARE