Skolorna öppna – trots oro för smitta

Uppdaterad 2020-03-03 | Publicerad 2020-03-02

I dag kommer tusentals elever tillbaka från sina sportlov.

I Italien, England, Irland stänger skolor för att stoppa spridning av coronaviruset – men i Sverige hålls de flesta skolorna öppna.

– Barnen utgör en väldigt liten andel av dem som bär på infektionen, hävdar Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

I går kväll kom uppgifter om att en skola i östra Irland, stänger under två veckor efter att landet fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset. Pojken, som är i högstadieåldern, kom hem från norra Italien förra veckan och vårdas på sjukhus, enligt landets hälso- och sjukvårdsservice. Eleven befaras ha haft kontakt med andra elever och lärare.

I England hålls en förskola i Woodley väster om London stängda, efter att en anställd har testat positivt för covid-19, skriver nyhetssajten Reading & Berkley News. Ytterligare tre skolor i området hålls stängda.

I Italien är 90 procent av alla sjukdomsfall koncentrerade till de norra regionerna. Regeringen har beordrat att skolor och universitet måste hållas stängda ytterligare en vecka. Dödssiffran i Italien var i går 34 och antal smittade 1 128.

Barn sprider inte virus

Men i Sverige stänger inga skolor. 14 personer har bekräftats vara smittade med coronaviruset.

Men enligt Folkhälsomyndigheten sprider inte barn coronaviruset. Man hänvisar till en studie som WHO nyligen genomförde i Kina, rapporterar Sveriges radios Ekot.

WHO:s studie visar att barn drabbas mildare av viruset än vuxna. Bara 2,4 procent av alla som insjuknat är under 18 år. Enbart 2,5 procent av dem har utvecklat svåra sjukdomar. 0,2 procent har utvecklat kritiska sjukdomar.

Eftersom viruset sprids genom droppsmitta, alltså genom hostningar och nysningar, ska det därför vara betydligt mindre risk att barn kan smitta andra – eftersom de inte blir lika sjuka.

– Enligt de studier som WHO gjort i Kina verkar barn inte uppvisa lika starka symtom och därför kan de inte sprida smittan på samma sätt, säger Karin Tegmark Wisell, chef för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

Samtidigt står det i rapporten att det, utifrån studien, inte säkert går att säga vilken roll barn spelar i spridningen av smittan eller i vilken utsträckning barn smittas.

Coronaviruset i mikroskop.

”Oproportionerligt”

De senaste dagarna har vissa oroliga föräldrar och debattörer efterfrågat att barn som vistats i riskområden ska stanna hemma från skolan under två veckor, för att inte sprida smittan vidare.

Men Folkhälsomyndigheten menar, med hänvisning till den nya studien, att det vore ”fullständigt oproportionerligt” att hålla barn som vistats i riskområden hemma under två veckor om de är friska.

– Man ska inte låta rädslan ta överhand. Man ska vara uppmärksam på symtom och ringa 1177 om symtom uppkommer, men det finns ingen anledning att friska barn inte ska gå till skolan, säger Karin Tegmark Wisell.

Det här håller inte kommunalrådet Christian Sonesson (M) i skånska Staffanstorp med om. Kommunanställda som rest i smittspridningsområden ska stanna hemma under inkubationstiden – oavsett om de har symptom eller inte. Det gäller även skol- och förskolebarn, skriver TT.

”Om ert barn går i skola och har varit i ett smittspridningsområde de senaste två veckorna ber vi er kontakta skolan för att planera hemuppgifter under inkubationstiden”, står det i en skrivelse från kommunen.

Beslutet om de kommunanställda bygger på ”övertygelsen om att det är bättre att agera beslutsamt och föregripande nu än att tvingas hantera följderna av en fullständig och genomgripande samhällsstörning”, står det i ordförandebeslutet som är undertecknat av kommunalrådet Christian Sonesson (M).

Skolorna hålls öppna i Sverige, trots coronaoro. Bilden är en arkivbild.

Karantän i Helsingfors

I Sverige finns 14 fall med bekräftad covid-19, de finns i Västra Götalandsregionen, Region Stockholm, Region Uppsala och Region Jönköping.

Sent i går kväll kom uppgifter om att 130 personer satts i karantän i Helsingfors, Finland. Det handlar om fyra klasser i en skola, ett juniorfotbollslag, flera lärare och fotbollsfunktionärer, skriver Hufvudstadsbladet.

Alla har varit i kontakt med ett barn som smitts med coronaviruset, meddelade stadens borgmästare Jan Vapaavuori.

Beslutet om karantänen togs efter att en skolpojke och en äldre man smittats.

Totalt var 87 161 i 60 länder smittade med covid-19 I går kväll, enligt siffror från WHO. 2 980 har dött i sjukdomen, de flesta i Kina.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att skolpojken och den äldre mannen smittats av ett barn. De uppgifterna stämmer inte.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen