Ministern om Aftonbladets granskning: Jag blir förbannad

Av: Mira Micic

Publicerad:
  • Varje år gör närmare 100 000 svenskar olika skönhetsingrepp. Men mer än var tionde kund anmäler komplikationer.

  • För att öka trovärdigheten hävdar en del av dem som driver skönhetssalonger att de är legitimerade sjuksköterskor eller läkare.

  • Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder har granskat 10 fall med falska sjuksköterskor och läkare – och kan visa hur så kallade estetiska injektioner lett till katastrofala resultat.

NYHETER

Socialminister Lena Hallengren (S) reagerar starkt på Aftonbladets granskning av falska sjuksköterskor och läkare i skönhetsbranschen:

– Jag blir precis lika förbannad som andra över att människor som sökt sig till något man upplever är vård visar sig inte utföras av behörig personal, säger hon.

Granskningen ”Skönhetsbluffen” handlar om den oreglerade marknaden för fillers- och botoxbehandlingar i Sverige, där många personer råkat ut för oseriösa aktörer och fått skador i ansiktet och på kroppen. Socialminister Lena Hallengren (S) har tagit del av granskningen.

– Man blir förbannad på att det finns människor som vänder sig till kliniker och förväntar sig en behandling som sedan görs på ett genuint felaktigt sätt, säger hon.

I väntan på en ny lag är det fritt fram för vem som helst att injiciera fillers, utan några som helst krav på utföraren.

Vad tycker du om det?

– Jag menar att det borde vara de som är legitimerade, både läkare och sjuksköterskor, eller tandläkare som injicerar botox. Är det dessutom kirurgiska ingrepp man talar om, så borde det definitivt vara specialistläkare. Allt annat är orimligt, säger Lena Hallengren.

I Skönhetsbluffen granskar vi tio personer som utgett sig för att vara legitimerade. Efter granskningen har vi fått tips från tittare om många fler. Vad tänker du om det?

– Att kalla sig legitimerad någonstans i vården och inte vara det är väldigt allvarligt. Legitimation är ju till för att patienten ska känna en trygghet i att den som möter är en person med relevant kunskap och kompetens, som har utbildning och förhoppningsvis också erfarenhet, att det är en person som samhället har godkänt både i utbildningsform och genom att dela ut en legitimation, säger Lena Hallengren.

– Det är brottsligt, men kan få både böter och upp till ett års fängelse om man kallar sig legitimerad utan att vara det.

Arbetet med en regleringen i skönhetsbranschen har pågått sedan många år tillbaka. Varför tar det så lång tid?

– Vi har gjort ett antal utredningar för att få fram lagförslag, som inte har varit tillräckliga – det har visat sig när vi remissbehandlat dem. Och nu har vi tagit fram en promemoria och förbereder förslag som som ska se till att täppa till, inte bara luckor, utan säkra up den här delen av vården.

På vilket sätt kommer den nya lagen att förändra marknaden?

– Det förväntas träda i kraft någon gång våren 2021, det är vår ambitionsnivå. Det är viktigt att se till att det är legitimerad personal, helt enkelt. Vi kommer också att införa en 18-årsgräns för estetisk kirurgi - om det saknas medicinska skäl. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ska utöva tillsyn över den här verksamheten och utförarna så man ska kunna anmäla till Ivo om det uppstår en skada.

Socialminister Lena Hallengren (S) har tagit del av 200 sekunders granskning
Foto: BJÖRN LINDAHL
Socialminister Lena Hallengren (S) har tagit del av 200 sekunders granskning

Här kan du se del 1 av ”Skönhetsbluffen”:

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Mira Micic synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Publicerad:

LÄS VIDARE