Irans grannar oroas av virusutbrott

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En mobil screeninganläggning vid den stängda gränsen mellan Pakistan och Iran.
Foto: Arshad Butt/AP/TT
En mobil screeninganläggning vid den stängda gränsen mellan Pakistan och Iran.

Pakistan och Afghanistan har bekräftat sina första fall som insjuknat i covid-19.

Nu växer oron för hur sjukdomsutbrottet kan drabba mångmiljonländerna där sjukvårdssystemen är sköra.

Med totalt fler än 200 miljoner invånare, utbredd fattigdom och ansträngda sjukvårdssystem växer oron för hur coronaviruset kan slå mot Pakistan och Afghanistan om utbrottet får fäste i länderna.

Båda länderna har bekräftat sina första fall, och är grannar med Iran som vuxit fram som ett orosmoln där det är oklart hur många som drabbats.

"Vore katastrof"

Minst två av de tre fallen som bekräftats i Pakistan och Afghanistan har smittats i Iran. Pakistan har stängt landgränsen till Iran, medan Afghanistan stoppat alla resor till Iran, men åtgärderna kan vara ineffektiva i en region där gränskontrollerna är svaga och tusentals personer antagligen passerar gränserna dagligen på jakt efter arbete, på flykt eller inblandade i smuggling.

– Det vore en katastrof om viruset verkligen sprids över hela landet. Det finns inte så många vårdcentraler, säger Wali, en läkare specialiserad på virussjukdomar i Kabul.

Tiodubblade priser

I den afghanska huvudstaden har priserna på skyddsmasker och munskydd på några apotek tiodubblats.

I grannlandet Pakistan växer också oron för hur landet kan hantera ett eventuellt utbrott, trots att landets smittskyddsansvarige försökt att försäkra befolkningen om att det inte finns någon anledning till panik. 270 pilgrimer har satts i karantän sedan de återvänt från Iran, och minst 10 000 pakistanier beräknas finnas i Iran.

Vid gränsövergången Taftan riktar Khuda Baksh kritik mot lokala myndigheter för bristen på information.

– Det finns en oro och panik bland befolkningen. Våra verksamheter och liv är i fara, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE