Så ska publik undvikas i populära programmet

Barnprogrammet spelas in i Beijers Park i Kirseberg.
Barnprogrammet spelas in i Beijers Park i Kirseberg.

Parkvärdar, avspärrningar och skyltar.

Så ska SVT förhindra att det kommer publik på ”Sommarlov”.

– Vi tror att kärnan också är att vi inte visar publik i bild, säger Anna-Maria Nildén, projektledare.

”Sommarlov”, det klassiska SVT-barnprogrammet som årligen spelas in, kommer i år inte att ha öppet för publik. Det för att minska spridningen av coronaviruset.

För att förhindra att besökare kommer på inspelningarna, som drar igång måndag 8 juni, har flera åtgärder vidtagits för produktionen i Beijers Park i Malmö.

– Grunden är att vi har ett polistillstånd att vi får lov att spela in sommarlovsprogrammet på den här platsen. Under själva inspelningstiderna kommer vi skylta upp och dra avspärrningsband kring området där vi behöver vara. Vi har också informatörer i parken, säger Anna-Maria Nildén, projektledare för ”Sommarlov”.

Publikvärdar blir parkvärdar

Informatörerna kommer att komplettera parkvakten och består av personal från både SVT och kommunen.

– Vi har haft publikvärdar som tidigare handskats med publiken. Det blir också lite anpassat efter behov och hur sommaren ter sig. Men det är ingen större insats mot tidigare år.

– De som varit publikvärd blir parkvärd eller parkinformatör. Vi kommer hela tiden känna av läget. Om det är över- eller underbemannat någonstans arrangerar vi om det eftersom, säger Nildén.

Besök på kvällarna

Inspelningsplatsen för barnprogrammet kommer i år att ta plats lite närmare parkens damm än tidigare år och kommer på så vis vara än mer avskärmad.

– Vi tror att kärnan också är att vi inte visar publik i bild. Visst tror jag att folk vill titta förbi och titta på inspelningsplatsen. Men då gör man det bäst på kvällar eller helger och inte när det är inspelning.

– Då kan man komma ganska nära och se hur det är uppbyggt men under själva inspelningen kommer man inte se något överhuvudtaget, för då spärrar vi av ett lite större område.

”I första hand för tittarna”

Avsaknaden av publik innebär också en viss programförändring, då inslag av frågor från och till barn som varit på plats varit vanligt förekommande. Någonting som istället kommer ersättas av videosamtal.

– Det är en jättehärlig del av ”Sommarlov” som fallit bort men vi bygger fortfarande programmet på samma grund med glädje, spänning och i första hand för tittarna där hemma.

”Sommarlov” sänds dagligen 8 juni-14 augusti i SVT Barn.

Publisert:

LÄS VIDARE