Polis: Johnsons rådgivare bröt mot virusregel

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Rådgivaren Dominic Cummings.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Rådgivaren Dominic Cummings.

Den brittiska regeringsrådgivaren Dominic Cummings har brutit mot coronariktlinjerna. Det slår polisen i Durham fast. Men det ses som en mindre allvarlig händelse och polisen kommer inte att vidta några åtgärder, rapporterar The Telegraph.

Det har stormat kring premiärminister Boris Johnson och hans främste rådgivare sedan det avslöjades att Cummings i slutet av mars reste 40 mil med sin fru och son från London till Durham, trots att britterna hade uppmanats att stanna hemma för att minska spridningen av coronaviruset.

Många har krävt att han ska avgå, men Cummings har stöd från Johnson, som har sagt att rådgivaren agerat förnuftigt och enligt lagen.

Cummings själv har motiverat resan med att hans fru insjuknade i covid-19 och att han därför ville lämna sonen i sitt föräldrahem eftersom han själv sannolikt också skulle bli sjuk. Han menar att han agerade försiktigt och inte bröt mot riktlinjerna när familjen åkte dit för att isolera sig.

Det regelbrott som polisen i Durham hänvisar till handlar dock om en resa på omkring åtta mil som Cummings gjorde med sin familj från Durham till Barnard Castle, och tillbaka, den 12 april. Rådgivaren har förklarat den turen som ett test för att se om han skulle kunna köra bil efter att ha drabbats av coronarelaterade ögonproblem.

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE