Meghan Markle

Nu hoppas alla på en ny Diana

Det ska prins Harrys och Meghans barn heta – enligt oddsen

Av: 

Katarina Forsberg

NYHETER

Om den kungliga bebisen blir en pojke får han ­namnet Arthur. 

Och blir det en flicka ska hon heta Diana. I alla fall om man får tro på de brittiska spelbolagens odds. 

– Jag hoppas på en liten lady Diana, säger hov­experten Roger Lundgren.

Meghan Markle och prins Harry får sitt första barn i dagarna. Och namnspekulationerna är förstås i full gång. Än så länge kallas ­bebisen bara för Baby Sussex, efter sina föräldrars hertigdöme.

– Det är ganska svårt att gissa på något namn eftersom vi inte vet vilken titel barnet kommer att få, säger Roger Lundgren, expert på kungligheter och chefredaktör för Kungliga magasinet.

– Vi vet inte om drottningen kommer att ge barnet ­titeln prins eller prinsessa eller om det blir som vissa tidningar skriver, en earl of Dumbarton eller en lady Mountbatten-Windsor. 

Flera olika förslag

Meghans och Harrys förstfödda blir nummer sju i den brittiska tronföljden.

– De kan välja att vara ­traditionella och döpa sin pojke till exempelvis Philip. Och eftersom Harry stod sin mamma nära kan det mycket väl bli en ny lady Diana i det brittiska kungahuset, säger Roger Lundgren. 

– Eller kanske en liten ­Elizabeth efter hans farmor. 

Meghan Markle bär ofta kläder som anspelar på prinsessan Dianas klädval från 80- och 90-talet. Och just namnet Diana leder spel­bolagens sammanställning över tänkbara namn som väntar den nya kunglig­heten. 

Victoria ligger på andra plats, sedan kommer Alice, Arthur, James, Elizabeth och Alexandra. Att bebisen ska få namnet Shane, Boris eller Muhammed anses inte lika troligt, de namnen kan ge 500 gånger pengarna till­baka. 

Kan bryta traditionen

Tre eller fyra namn är det vanliga i den brittiska kungafamiljen och ofta hedrar man både en levande och en död familjemedlem. Och det brittiska kungahuset är ­traditionellt i sina namnval.  Sedan år 1066 har 41 kungar och drottningar regerat. Men bara 13 namn har ­använts under alla dessa år. 

Victoria, Mary och Louise är de tre vanligaste kvinn­liga kungliga namnen i Storbrit­annien genom tiderna. ­Albert, George och Charles är de vanligaste manliga. 

– Men eftersom prins ­Harry inte kommer att bli kung och hans barn är så långt ner i tronföljden så finns det utrymme för ett wild card, säger Roger Lundgren. 

– Det kan bli en skräll som när prinsessan Estelle fick sitt lite ovanliga namn. 

Trots att namnet Diana nu leder namnligan så tror en del bedömare att namnet är uteslutet som tilltalsnamn. Hon låg i många år i konflikt med kungahuset som hon öppet kritiserade. År 1997 dog hon tragiskt i en bilolycka i Paris. 

Bor kungligt

I vilket fall kommer den nya bebisen flytta in på Frogmore cottage vid Windsor castle tillsammans med sina föräldrar. Det är ­inte, som namnet ­antyder, någon liten stuga utan ett stort hus med tio sovrum och det har nyligen renoverats för över 35 milj­oner kronor. 

Här kommer den nya ­bebisen, oavsett titel, att ­leva kungligt.

– Jag hoppas på en liten lady ­Diana, säger ­Roger Lundgren. 

– Världen kan behöva en ny ­sådan.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Barn på väg – då gör Harry och Meghan som i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Meghan Markle

Prins Harry

Brittiska kungahuset

Storbritannien