Coronapandemin

Sjukvårdspersonalens nya arbetskläder: regnrockar från Skara Sommarland

Av: 

Michael Toll

NYHETER

Det råder brist på skyddsutrustning på många sjukhus i Sverige.

Det här har fått oväntade följder för personalen.

– Det här är helt otroligt, säger en sjukvårdsanställd som nu jobbar i en regnponcho från Skara Sommarland.

Bristen på skyddsutrustning inom sjukvården har stundtals varit mycket stor. Socialstyrelsen har vänt på alla tänkbara stenar för att hitta material.

När Parks and Resorts, som bland annat driver Gröna Lund, Skara Sommarland och Kolmården, fick höra om det här kontaktade de myndigheten och erbjöd sig att hjälpa till. Efter samtalet skickade de iväg tio stycken regnponchos på prov för att se om de gav tillräckligt skydd.

Något Socialstyrelsen ansåg att de gjorde.

Sjukvårdspersonal i Gröna lund-poncho.
Regnponcho från Skara sommarland.

– Det låter kanske som ett skämt, men 1 april levererade vi 10 000 regnponchos till Socialstyrelsens krisledningscentral, som i sin tur fördelade det vidare till sjukhus och vårdinrättningar med behov, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts.

Bristen på arbetskläder för sjukvårdspersonal är stor.

”En skandal”

Sjuksköterskor på bland annat Karolinska sjukhuset i Huddinge går nu runt iklädda regnponchos från Skara Sommarland när de arbetar.

En sjukvårdsanställd som Aftonbladet är i kontakt med säger att det här är en ”skandal” och ifrågasätter om regnskydden verkligen är säkra.

– Vi har haft en person som klippt av luvorna på alla ponchos och klippt upp ryggarna så vi kan knyta dom, säger personen som menar att många av kollegorna vägrar att arbeta i en regnponcho.

– Det här är helt otroligt. I dag fick vi några kartonger med rätt utrustning men vi vet inte hur länge det räcker. Vi springer till centrallagret flera gånger om dagen men de kan inte dela ut något för det måste räcka till alla avdelningar.


PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Tipsa Aftonbladet om dina hjältar i coronakrisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Socialstyrelsen

Skara Sommarland

Huddinge

Coronaviruset