Kyrka som blev bårhus nu tömd på kistor

Av:  TT-AFP

Kistor på rad i kyrkan San Giuseppe i Seriate utanför Bergamo. Bild från den 26 mars.
Kistor på rad i kyrkan San Giuseppe i Seriate utanför Bergamo. Bild från den 26 mars.

En kyrka i Bergamo som fungerat som tillfälligt bårhus under coronautbrottet är slutligen tömd på kistor, enligt den norditalienska stadens borgmästare.

Där rader av kistor stod uppställda finns nu bara blommor kvar, visar en bild som borgmästaren Giorgio Gori har lagt ut på Twitter. Bilden illustrerar en lindring i krisen som har krävt nästan 23 000 liv i Italien.

Bergamo är den stad som drabbats värst och i mars kallades militären in för att frakta kistor till flera kyrkor, där de försvarades i väntan på ledig plats i krematorier i regionen. Lombardiet där Bergamo ligger svarar för nästan hälften av landets dödsfall till följd av covid-19.

Gori hävdar att antalet döda är betydligt högre än vad de officiella siffrorna anger. Minst 795 invånare i Bergamo dog under utbrottets sex första veckor. Det är 626 fler än genomsnittet för samma period under de senaste tio åren. Men bara 272 virusdöda finns noterade, eftersom Italien bara registrerar döda på sjukhus.

Epidemin börjar långsamt mattas av. På fredagen låg antalet patienter i intensivvård i Lombardiet för första gången på en månad under 1 000.

Publisert: