Coronapandemin

Presidentens coronakur: Ishockey, vodka och bastu

Av: 

Joachim Kerpner

Det spelas fortfarande fotbollsmatcher i Vitryssland – till skillnad från i övriga Europa. Här syns engagerade åskådare i staden Zjodino förra veckan. Vitryssland har infört få restriktioner för att begränsa coronavirusets framfart.
Det spelas fortfarande fotbollsmatcher i Vitryssland – till skillnad från i övriga Europa. Här syns engagerade åskådare i staden Zjodino förra veckan. Vitryssland har infört få restriktioner för att begränsa coronavirusets framfart.

NYHETER

Vitrysslands president rekommenderar ishockey, vodka och bastu mot coronaviruset. I Turkmenistan grips den som säger corona offentligt.

– Lev livet som vanligt, säger Mexikos president.

Här är länderna som spelar ner coronautbrottets farlighet.

Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Brasilien

President Jair Bolsonaro hävdar att covid-19 är en ofarlig sjukdom.

– Det är bara en liten influensa eller förkylning, har han sagt.

Den högerpopulistiske presidenten har ignorerat sin egen hälsoministers uppmaning att hålla avstånd, handhälsat på supportrar och avfärdande sagt att ”vi ska alla dö en dag”.

Företrädare för oppositionen kräver hans avgång. Presidenten har blivit ett nationellt hälsoproblem, anser de.

Turkmenistan

Den auktoritärt styrda tidigare Sovjetrepubliken har förbjudit ordet coronavirus. Var och en som nämner ordet offentligt kan gripas. Ordet har rensats bort från hälsobroschyrer som delas ut till skolbarn, och är bannlyst i statliga medier, enligt oberoende Turkmenistan Chronicle.

Andres Manuel Lopez Obrador med hustrun Beatriz Gutierrez.

Mexiko

President Andres Manuel Lopez Obradors budskap till sitt folk är att de inte ska vara rädda för coronaviruset.

– Lev livet som vanligt. Fortsätt att gå ut och ät på restaurang, det stärker vår ekonomi, har Lopez Obrador sagt.

Han fortsätter obekymrat att ordna politiska möten och kindpussa supportrar.

Amatörhockeyentusiasterna Aleksandr Lukasjenko (till vänster) och Vladimir Putin (till höger) drabbade samman i en uppvisningsmatch.

Vitryssland

Ishockey, vodka och bastubad är bästa skyddet mot coronaviruset. Allt enligt president Alexander Lukasjenko i Europas sista diktatur.

Den vitryska fotbollsligan pågår som vanligt. Själv deltog Lukasjenko nyligen i en uppvisningsmatch i ishockey. Stats-tv intervjuade honom i ishallen:

– Det är bättre att dö stående än att leva på knä. Det här är ett kylskåp, det är hälsosamt. Det finns inget bättre än idrott, särskilt issporter som är rena anti-virusmedicinen, sade han då.

En volontär desinficerar en gata i Yangon, Myanmar.

Myanmar

”Vi har inga coronafall”, hävdade regeringsföreträdare länge. Nu har landet officiellt erkänt 16 smittade och en död. Att viruset inte fått fäste i landet beror på folkets livsstil och matvanor, har regeringens talesperson Zaw Htay sagt. Enligt honom har spridningen av viruset också varit låg eftersom landets invånare använder sedlar och mynt i stället för kontokort.

Anställda desinficerar en butik i Pyongyang.

Nordkorea

Diktatorn Kim Jong-un hävdar att inte en enda nordkorean smittats av coronaviruset, vilket bland andra USA:s underrättelsetjänst CIA tvivlar starkt på. Men landet har vidtagit omfattande åtgärder för att hindra smittspridning. Tidvis har militärövningar stoppats, hamnar stängts och flygtrafik ställts in.

USA:s president Donald Trump.

USA

President Donald Trump tyckte inledningsvis att coronautbrottet var ofarligt.

– Det kommer att försvinna. En dag, som ett mirakel, kommer det att försvinna, sade han i februari.

Han har också hävdat att säsongsinfluensan dödar fler, att ett vaccin kommer att finnas mycket snart och att USA är det bäst förberedda landet i världen när det gäller att hantera det nya coronaviruset.

På senare tid har han svängt, och säger nu att USA förmodligen kommer att drabbas av fler än 100 000 coronadöda.
 

Källor: BBC, Guardian, TT, Vox, CNN, HRW, SvD och Vox.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Ta mig till enkäten – klicka här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Det kan vara nya symtom på coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Turkmenistan

Nordkorea

USA

Belarus

Mexiko