Svenske Johan har suttit isolerad i 75 dagar

Johan Björnfot, 41, har suttit i karantän i 75 dagar i sitt hem i Wuhan.

Nu kan han äntligen få lämna bostaden.

– Att bara kunna gå till en uteservering och köpa en kaffe, det kommer kännas som en av de bästa upplevelserna i mitt liv, säger han.

Första gången Aftonbladet intervjuade 41-årige Johan Björnfot, boende tio minuter ifrån den fiskmarknad i Wuhan där man misstänker att viruset brutit ut, var den 21 januari 2020. Då hade flera hundra i området insjuknat och sex personer dött.

– Det känns lite sorgligt. I dag fick jag obehagskänslor. Alla mina kollegor har munskydd, och har det hela tiden. Man tar aldrig av det, sa Johan då.

Svenske Johan i Wuhan.
Svenske Johan i Wuhan.

Och sedan den 23 januari har han suttit i karantän i sin lägenhet.

– Då fick vi beskedet att hockeyträningen skulle vara inställd till den 30 januari men snart förstod vi att det skulle dröja längre än så. Men jag hade aldrig koll på att det kunde bli 75 dagar, säger Johan Björnfot.

Nu hävs restriktionerna för Wuhan och för Johans del hoppas han att det innebär att han snart får röra sig fritt.

– För att få lämna området där jag bor behöver jag visa upp en app som ska lysa grönt för att visa att jag inte är sjuk, säger Johan.

”En otrolig känsla”

Han säger att rutiner har varit viktiga för honom i isoleringen och längtar nu efter att snart få lämna lägenheten.

– Det kommer vara en otrolig känsla att bara kunna gå utomhus. Bara att kunna gå till en uteservering och köpa en kaffe, det kommer att känns som en av de bästa upplevelserna i mitt liv. Jag ser så otroligt fram emot att få gå fritt ute, säger Johan Björnfot.

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE