Trots gratiskurser på nätet, flög tjänstemän till Florida på konferens

Publicerad:

NYHETER

Under de senaste fem åren har Riksdagsförvaltningen lagt över en miljon kronor på att åka på konferenser anordnade av Microsoft i USA. Trots att eventens föreläsningar finns tillgängliga att ta del av gratis på internet. Det visar en granskning som Sveriges radio P1:s Kaliber har gjort.

Biträdande riksdagsdirektör, Claes Mårtensson, säger att resorna har varit ett sätt att följa med i teknikutvecklingen.

– De här Ignitekurserna, de erbjuder ju ett väldigt varierat utbud utav seminarier och möten, säger han.

I november reste åtta tjänstemän från Riksdagsförvaltningen till Microsofts jättekonferens Ignite i Florida. Kostnaden landade på drygt 430 000 kronor.

Enligt Claes Mårtensson har man gjort bedömningen att det varit kurser på konferensen som man annars inte kunnat tagit del av.

Men enligt Microsoft finns allt innehåll från konferensen på företagets hemsida.

Pelle Bokedal är fritidspolitiker för det lokala partiet Demokraterna i Göteborg. Han har tidigare varit kritisk till att tjänstemän i Göteborgs stad åkt på just Microsoft Ignite.

– Den snabba och korta sanningen är att vi inte åker på den typen av resor. För det ger inte det värdet som man tror.

Pelle Bokedal menar att dessa resor görs med anledning att det är kul.

Riksdagsförvaltningens IT-avdelning menar att resorna varit motiverade.

”Bland annat har de haft möjlighet att prata med några av Microsofts utvecklare på mässgolvet och gå på en praktisk workshop som inte finns på nätet”, skriver de i ett mejl till Sveriges radio.

De kan inte lämna några uppgifter om namnet på workshopen, eller namnet på vem som höll i den. I ett mejl till SR skriver de att de inte minns.

Claes Mårtensson, Biträdande riksdagsdirektör, säger att han litar på sina medarbetare och har därför ingen anledning att ifrågasätta att konferenserna varit värdefulla.

– Det är personer som jag inte har någon som helst anledning att tro annat än talar sanning och är uppriktiga när de säger att det här har varit värdefullt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN