Trumpväljare bränner kepsar efter överenskommelse

Publicerad:
1 av 2 | Foto: TT
Kepsar med Trumps slogan "Make America Great Again" utanför Hilton Hotel i New York i samband med presidentvalet i USA 2016.

NYHETER

Först budgeten.

Sedan migrationsprogrammet.

Trumps överenskommelser med Demokraterna upprör republikaner så pass att flera väljare börjat bränna sina ”Make America great again”-kepsar.

Att USA:s president Donald Trump kan vara båda spontan och uppseendeväckande har nog inte undgått någon.

Men efter att han under förra veckan mycket plötsligt kom överens med Demokraterna om att bland annat höja skuldtaket har raseri väckts bland både republikanska partivänner och enskilda Trumpväljare.

När amerikanska medier nu rapporterar om att Trump vid ett möte i onsdags kan ha kommit överens med kongressdemokraterna Nancy Pelosi och Chuck Schumer om att låta de papperslösa, så kallade ”drömmare”, vars program han vill avsluta, få stanna i USA i utbyte mot starkare gränskontroll (men ingen mur) mot Mexiko, har båda både väljare och republikaners ilska eskalerat.

”Amnesty Don” och ”Trump ger efter om Daca” stod det i stora rubriker på den högerextrema sajten Breitbarts förstasida i går. Breitbart har nyligen förklarat krig mot Vita huset sedan sajtens chef Steve Bannon fick sparken som Trumps chefsstrateg.

Undrar vem som ”stulit Vita huset”

Den konservativa författaren och kommentatorn Ann Coulter, som skrivit en hyllande bok om Trump, skrev i går på Twitter att hon hellre vill se vicepresidenten Mike Pence som president om Trump inte uppfyller vallöftet om att bygga en mur mot Mexiko.

”Vem vill INTE att Trump ställs inför riksrätt, vid det här laget?”, skrev hon också.

Lou Dobbs, programledare på den konservativa tv-kanalen Fox Business, som ofta står bakom Trump, frågade sig vem som ”stulit Vita huset”. Trumps tweets påminde snarare om tidigare Demokratpresidenters, som Obama eller Clinton, menade Dobbs.

Brände kepsar

Allra argast var möjligtvis de Trump-väljare som bestämde sig för att bränna upp sina ”Make America great again”-kepsar från Trump-kampanjen, filma eller fotografera det hela, och lägga upp på sociala medier, som Huffington Post rapporterar om.

”Du kan se fram emot att gå i pension 2020”, skrev en användare till Trump med en bild på en kampanj-fleecetröja som var på väg ner i soporna.

Under dagen i går twittrade presidenten om att han inte alls kommit överens med demokraterna om att behålla migrationsprogrammet. Och att murkravet kvarstår.

Vid en presskonferens senare sa han till reportrar att ”vi arbetar på en plan för Daca” och att ”muren kommer sedan”, uppger New York Times.

Det finns de som anser att Trumps förmåga att samarbeta över partigränser kan falla i god jord hos väljare.

– Han vill inte vara fast i en ideologisk tvångsjacka, sa kongressrepublikanen Peter T. King till Washington Post i förra veckan, efter budgetöverenskommelsen.

– Presidenten försöker skapa en överenskommelse som jag tror skulle vara bra för hela landet, sa republikanske senatorn Lindsey Graham om den senaste överenskommelsen till New York Times i går.

Andra, som kongressrepublikanen Steve King, menar att Trump riskerar att svika viktiga vallöften - och därmed kan förlora sina viktigaste anhängare.

– Om det här slutar med amnesti (för de papperslösa inom migrationsprogrammet), förlorar han sin viktiga bas kring migrationsfrågor. Ingen är helt säker på hur det här kommer att utveckla sig, sa han i går till Washington Post.

”Håller på att revoltera”

Sam Nunberg, som arbetat inom Trumpkampanjen, utvecklade ett liknande resonemang för samma tidning:

– Hans bas håller på att revoltera. Verkligheten håller på att sjunka in hos dem att Trumpregeringen håller på att utvecklas till ett presidentskap för etablissemanget.

Steve Bannon sa också till CBS-programmet 60 minutes nyligen att han tror att republikanerna kan komma att förlora makten i representantshuset vid kongressvalet 2018 just på grund av regeringens agerande i frågan om migrationsprogrammet.

– Det skulle leda till inbördeskrig i det republikanska partiet, sa han.

Publicerad: