Knivdåd i Marseille utreds som terrorbrott – två personer dog

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Två kvinnor dödades av en man som gick till attack med kniv på järnvägsstationen Saint-Charles i Marseille under söndagen.

Gärningsmannen sköts ihjäl av antiterror-patrullerande styrkor strax efter attacken.

Nu ska dådet utredas av antiterroriståklagare.

Foto: Claude Paris / TT

På sociala medier beskrev flera personer situationen vid Saint-Charles som kaosartad och polisen varnade allmänheten från att röra sig i området och bekräftade senare att två personer dött. Offren var två kvinnor, de avled av de knivhugg som mannen utdelade mot dem.

– Jag var på esplanaden precis framför stationen och jag hörde någon skrika ”Allahu Akbar” och såg en man som verkade vara helt svartklädd, säger 18-åriga studenten Melanie Petit till AFP.

Knivmannen sköts till döds av franska säkerhetsstyrkor strax efter attacken. Området kring stationen spärrades av och all tågtrafik ställdes in till och från Saint-Charles-stationen.

Den franska inrikesministern Gerard Collomb skrev på Twitter att han reser till Marseille på grund av det som skett.

Utreds av antiterroråklagare

Antiterroråklagare kommer att utreda om dödandet av de två kvinnorna har koppling till någon terrororganisation rapporterar AFP. Hittills har inga uppenbara motiv till dådet framkommit. En IS-grupp har tagit på sig dådet, rapporterar AP.

”Han var vår soldat”, hävdar gruppen enligt nyhetsbyrån.

Flera terrordåd har de senaste åren skakat Frankrike och det råder fortfarande undantagstillstånd, vilket ska göra det enklare för polisen att gripa personer. Undantagstillståndet har förlängts fram tills dess att parlamentsvalet är klart nästa år.

I januari 2015 attackerades satirtidningen Charlie Hebdo. Tolv personer föll offer i dådet som IS senare tog på sig.

Senare samma år mördades 130 personer i samkoordinerade attacker genomförda av IS-terrorister. Förra sommaren dödaes 84 personer när en lastbil plöjde in i folkmassan på strandpromenaden i Nice, även det dådet tog terrorsekten IS på sig ansvaret för.

Publicerad:

LÄS VIDARE