Gjorde om bostäder till cannabisfabriker – döms

En man i 35-årsåldern döms till sex års fängelse för fyra fall av narkotikabrott, varav två bedöms som grova.

Mannen har bland annat odlat cannabis i två bostadshus, i Heby och Kramfors, enligt Uppsala tingsrätt.

När polisen slog till mot mannens bostäder efter en tids spaning fann de drygt 2,5 kilo cannabis i bostaden i Kramfors och 0,15 gram i den i Heby. De hittade dock även viss utrustning som kan användas för cannabisodling i det ena huset och en ansenlig mängd utrustning i det andra.

Utrusning till flera kilo cannabis

Enligt experter vid NFC, Nationellt forensiskt centrum, fanns det tillräckligt med utrustning för att producera mellan 9,6– 17 kilo respektive 42–74 kilo cannabis per år i huset i Heby som även modifierats för just odling av cannabis, enligt en person i polisens spaningsteam.

Förutom cannabis hittade man nämligen mörkläggningsgardiner med skivor över och upphängningsanordningar i taken. Dessutom hittade man cannabisfrön och bilder på cannabisplantor som tagits i husen på en dator som kan kopplas till mannen. 

Polisen hittade utrustning i husen vid husrannsakan.
Polisen hittade utrustning i husen vid husrannsakan.
Bilder visar på att cannabis tidigare odlats i bostäderna.
Bilder visar på att cannabis tidigare odlats i bostäderna.

Mannen själv nekar till brott, men enligt Uppsala tingsrätt är det ställt utom rimligt tvivel att det har framställts cannabis i båda husen och att mannen gjort sig skyldig till odlingarna. Eftersom det dessutom var en del av en verksamhet som bedrivits i större omfattning och yrkesmässigt är det dessutom fråga om grovt brott. Mannen döms därmed till sex års fängelse för brottet, plus ytterligare ett grovt narkotikabrott och två fall av narkotikabrott.

Publisert:

LÄS VIDARE