Björnar

Han lyckades fånga sällsynta björnen på bild: ”Förtrollande”

Av: 

Martin Nilsson

NYHETER

Veijo Toivoniemi lyckades nyligen med det nästan omöjliga: att fånga en sällsynt vit björn på bild.

– Det var förtrollande. En oförglömlig upplevelse, säger han till tidningen Ilta Sanomat.

”En oförglömlig upplevelse”, säger fotografen Veijo Toivoniemi efter att ha lyckats fånga den vita björnen på bild.
”En oförglömlig upplevelse”, säger fotografen Veijo Toivoniemi efter att ha lyckats fånga den vita björnen på bild.

När Veijo Toivoniemi var ute och tog bilder i ett område nära staden Kuhmo i Kajanaland i östra Finland, fick han plötsligt syn på en vit björn, skriver tidningen Ilta Sanomat.

– Jag visste att en sådan björn hade setts i området, men inga bilder har tagits av den tidigare. Jag råkade vara på rätt plats vid rätt tillfälle, säger Veijo Toivoniemi till tidningen.

Björnen stannade i området – känt för sina många men vanligtvis bruna björnar – ungefär en kvart. Sedan kom en större björnhanne och skrämde iväg den.

– Det var förtrollande. De kommer sällan fram, förmodligen är detta den den enda gången i mitt liv jag kommer få se en sån här björn. En oförglömlig upplevelse, säger Veijo Toivoniemi, som ägnat sig åt naturfotografering i 17 år.

”En exceptionell individ”

Ilpo Kojol, forskningsprofessor vid Naturresurscentret i Finland, säger till tidningen att den här typen av björnobservation är mycket ovanlig, även internationellt sett.

Enligt professorn tillhör den vita – eller bleka, som han kallar den – en kull björnar som började synas i området för två år sen. Kojola tror att björnens pigment har påverkats av genetiska faktorer.

– Björnen är inte albino, men väldigt blek. Jag har aldrig sett en björn som ser ut på ett sådant här sett tidigare. Men vem vet, kanske så finns det några till i världen, säger Ilpo Kojol.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Björnar

Djur & natur

Finland

Fotografi