Skjutningarna i Stockholm rekordökar – se hela listan

Antalet skjutningar i Stockholmsområdet har ökat.

Fram till och med mitten av september i år hade 97 skjutningar inträffat – vilket är rekordmånga jämfört med samma period tidigare år.

I den gråa Volkswagen av årsmodell 2014 sitter tre personer.

I förarsätet, en 25-årig man som snart ska dö.

Innan klockan hunnit slå 17, lördagen den 18 januari, har han skjutits i huvud och kropp med flera skott, där på bensinstationen vid Kungens kurva.

Kvinnan som sitter bredvid honom i bilen träffas också, men hon överlever och kulan i ryggen, som sjukvården bedömt som för riskabel att operera bort, är kvar än i dag.

Den tredje personen i bilen, den 28-årige mannen som polisen bedömer som skjutningens verklige måltavla, klarar sig.

Skjutningen skedde på en bensinmack i Kungens kurva i Stockholm.
Skjutningen skedde på en bensinmack i Kungens kurva i Stockholm.

Han är en av de 676 männen som ingår i polisens hemliga kartläggning över de personer som pekas ut som gängkriminella i Stockholmsområdet under 2020 och som ingår i Aftonbladets granskning över 30 kriminella nätverk i Stockholm.

Under i alla fall fem års tid misstänks 28-åringen ha varit inblandad i en konflikt med ett rivaliserande nätverk i södra Stockholm. Polisen misstänker att den är grund till flera mord och mordförsök. Såsom mordet vid Vårby Gårds skola i januari 2017, där en man sköts ihjäl med automatvapen. Eller mordförsöket på två personer i Rågsved förra året. Samt det när lärarstudenten Shayan Gaff, 22, sköts till döds av misstag – för att han råkade likna skytten Hamo Boodaghians tilltänkta måltavla.

– Det stämmer att det har varit en långvarig konflikt mellan de här två grupperingarna men hur den uppstått vet vi inte riktigt, säger kammaråklagare Johanna Rejdemo Storbjörk.

Hamo Boodaghian dömdes till 18 års fängelse för mord. Polisen misstänker att hans tilltänkta offer egentligen ingick i den konflikt som under flera år rasat mellan rivaliserande nätverk i södra Stockholm.
Hamo Boodaghian dömdes till 18 års fängelse för mord. Polisen misstänker att hans tilltänkta offer egentligen ingick i den konflikt som under flera år rasat mellan rivaliserande nätverk i södra Stockholm.

Trots att mordet på 25-åringen vid Kungens kurva skedde i början av januari var det inte årets första skjutning i region Stockholm. Det var inte ens det första mordet.

Och det är långt ifrån årets sista.

Enligt polisens statistik över skjutningar har 15 personer skjutits till döds i Stockholmsområdet hittills i år och 37 personer har blivit skadade. Från den 1 januari fram till mitten av september hade det skett 97 bekräftade skjutningar.

Det är fler skjutningar jämfört med tidigare år, ifrån samma period. Om man jämför med förra och förrförra året hade 71 respektive 72 skjutningar skett.

Vi har fört in samtliga skjutningar i region Stockholm i en kalender, där dag och skjutningens utgång finns redogjort. Vissa dagar har flera olika skjutningar inträffat.

Få av skjutningarna leder till fällande dom, 2016 till exempel klarades inte ett enda mord med skjutvapen upp i region Stockholm.

När det gäller mordet och mordförsöket vid Kungens kurva i januari dock väntas åtal väckas mot två män i 20-årsåldern inom några månader. En av dem misstänks som medhjälpare, den andre som gärningsman. Enligt kammaråklagare Johanna Rejdemo Storbjörk kan just brottsplatsen i det här fallet vara en av anledningarna till att ett åtal är nära.

– Den plats där man skjutit är en bensinmack och vi har material från övervakningskameror därifrån och eftersom gärningen ägde rum på eftermiddagen finns det många vittnen. Jag tror att det är en av omständigheterna som gör att man kommer att kunna väcka åtal. Sedan kan jag inte gå in i detalj på vad för bevisning som finns, säger Johanna Rejdemo Storbjörk.

Här är alla skjutningar 2020

Klicka på kalenderbilderna för att läsa mer.

Det här betyder färgerna:

Skjutningar i Stockholm 2016–2020

1 januari 2020– 17 september 2020:
97 bekräftade skjutningar med 15 avlidna och 37 skadade.

1 januari 2019– 17 september 2019:
71 bekräftade skjutningar med 15 avlidna och 20 skadade.

1 januari 2018– 17 september 2018:
72 bekräftade skjutningar med 6 avlidna och 30 skadade.

1 januari 2017– 17 september 2017:
90 bekräftade skjutningar med 12 avlidna och 28 skadade.

1 januari 2016– 17 september 2016:
89 bekräftade skjutningar med 7 avlidna och 34 skadade.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joel Holmgren och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET