Lunchen blir gratis i efterhand

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Pizzor som skänks till personal som bekämpar pandemier eller bränder ska inte slå tillbaka i form av förmånsbeskattning, enligt ett förslag från regeringen. Arkivbild.
Foto: Dan Strandqvist/TT
Pizzor som skänks till personal som bekämpar pandemier eller bränder ska inte slå tillbaka i form av förmånsbeskattning, enligt ett förslag från regeringen. Arkivbild.

Pizzor, hämtmat och andra måltider som skänktes till vårdpersonal under pandemins mest intensiva skede ska inte ge dålig eftersmak genom skatt på förmåner.

Den typen av luncher ska bli gratis i efterhand, enligt ett förslag från regeringen och samarbetspartierna.

– Det är en väldigt välkommen förändring. Nu blir det klart att när allmänheten stöttar dem som gör heroiska insatser så ska det vara möjligt att lämna gåvor, säger Anders W Jonsson, Centerpartiets vice ordförande och gruppledare i riksdagen.

Han påminner om att samma diskussion, om förmånsbeskattning, har uppstått tidigare. Till exempel vid de stora skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018, då allmänheten och restauranger skänkte mat till brandbekämpare.

Förslaget som nu går till Lagrådet innebär en permanent förändring. I situationer som under pandemin eller vid stora händelser som skogsbränder ska det vara möjligt att ge gåvor utan att den som får dem riskerar förmånsbeskattning.

Lagändringen föreslås träda i kraft vid årsskiftet men gäller gratisluncher från och med den 29 februari i år.

Enligt vad regeringen skriver i budgetpropositionen beräknas effekten förändringen bli cirka 3 miljoner kronor i minskade skatteintäkter.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: