Robert Halef: Polisen har lyssnat på skvaller

”Jag kan inte stå till svars för andras gärningar”, säger Robert Halef.
”Jag kan inte stå till svars för andras gärningar”, säger Robert Halef.

Robert Halef dementerar kraftfullt klankopplingarna.

KD-ledamoten anklagar polisen för att diskriminera honom och hans familj.

– De har lyssnat på skvaller och smutskastning, säger han till Aftonbladet.

Robert Halef, KD, är en av fyra politiker som har nära anknytning till Södertäljenätverket, enligt polisens hemliga underrättelserapport.

När Aftonbladet intervjuar honom i hans riksdagsrum i Gamla stan i Stockholm är han chockad över utpekandet som han menar är helt felaktigt.

– Jag känner mig kränkt och min familj känner sig kränkt. De här påståendena saknar underlag. Att man gör en registrering av personer i Sverige som har samma efternamn - jag tycker polisen borde veta bättre.

KD-toppen Robert Halef dementerar klankopplingar.
KD-toppen Robert Halef dementerar klankopplingar.

”Det är diskriminerande”

Robert Halef, 56, har varit riksdagsledamot sedan 2010. Före dess hade han en lång karriär som lokalpolitiker i Södertälje. Sammanlagt har han varit politiker i 30 år. Han är ostraffad och säger att han ägnat mycket av sitt politiska arbete till att bekämpa gängkriminalitet.

Har du någon koppling till medlemmar i Södertäljenätverket?

– I Södertälje finns det stora familjer som känner varandra. Familjer som har tagit sig till Södertälje från Turkiet, Irak och Syrien. Det finns stora släkten men var och en är en individ.

Finns det medlemmar i din släkt som sysslar med kriminalitet?

– Jag kan inte stå till svars för andras gärningar. Den här paketeringen är diskriminerande. Om alla i familjen Halef ska drabbas på grund av att någon med koppling till familjen är brottsling, det är inte bra. Det kommer drabba våra barn och barnbarn. Det är väldigt kränkande. Jag fattar inte varför mitt namn finns i det här registret överhuvudtaget.

Smutskastning

Uppgifterna kommer från polisen. Varför tror du att du omnämns där?

– Polisen har kartlagt många familjer. De har fått höra rykten, samma rykten spreds 2014 av tidningar som Avpixlat. Det är bara smutskastning. Jag känner mig kränkt att behöva sitta här och försvara mig.

Varför tror du att just du omnämns?

– Det är skvaller. Det finns en kultur som vi tagit med oss från Mellanöstern där man vill smutskasta personer som man inte gillar. Det finns inget underlag för det här. Det är så pass fel det kan vara.

Halef anklagar polisen för att diskriminera honom och hans familj.
Halef anklagar polisen för att diskriminera honom och hans familj.

”Jag har kämpat hårt”

Du fick många personröster i valen 2010 och 2014. Är det tack vare dina kontakter eller din status som du blivit invald i riksdagen?

– Mina personröster hänger ihop med mitt politiska engagemang och den politik jag står för. 30 procent av väljarna i Glasberga sjöstad kryssade mig, men ingen från min familj bor där. Jag har kämpat hårt och det har gjort att mitt förtroende har ökat.

Hur allvarligt är detta omnämnande för dig som politiker?

– Det är kränkande. Jag är en integrerad person. Jag är lika mycket svensk som syrian. Jag har bott här i 45 år och är utbildad tandtekniker. Min son examineras snart med master i ekonomi, min dotter håller på med sin examen i juridik. Vi är en del av Sverige och Sverige är en del av oss. 

Tycker du att man bör ifrågasätta polisens arbete och slutsatser om klaner, med tanke på att du pekas ut?

– Jag har stort förtroende för polisen och rättsväsendet. Men i den här karläggningen så måste de ha lyssnat på skvaller.

Publisert:

LÄS VIDARE