Många missar mammografin under pandemin

Av:  TT

Mammografin har påverkats dramatiskt av coronapandemin. Många som kallats till bröstundersökningen har valt allt utebli av rädsla för smittspridning. Men är viktig.

– Den kan innebära skillnaden mellan liv och död, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerföreningen.

Coronapandemin har ställt mycket kring screeningmammografin på ända. Olika enheter inom de 21 regionerna har hanterat situationen på olika sätt. En del enheter har helt stängt, andra har fortsatt nästan som vanligt.

– Mammografin pausades i mars på grund av smittrisk och för att få resurser till covidvården. I maj startade den igen för kvinnor under 70 år, säger till exempel Charlotta Sävblom, överläkare och verksamhetsutvecklare vid Regionalt cancercentrum Stockholm–Gotland.

I Västra Götaland har man förlängt intervallet för mammografi från 21 till 24 månader och valt att inte kalla kvinnor över 70 år.

Avbokar eller uteblir

Ett problem har varit att på många enheter har kvinnor som kallats till undersökning avbokat eller uteblivit. I Västra Götalandsregionen har det under perioder handlat om omkring en tredjedel. Och uteblivna patienter orsakar problem.

– Man ligger precis på gränsen med personal och när man får en fördröjning på grund av pandemin med en stor sänkning i deltagandet leder det till en fördröjning för alla, säger Joakim Ramos, överläkare och ordförande i nationella arbetsgruppen för mammografi.

Den så kallade mammografilagen säger att kvinnor mellan 40 och 74 år ska erbjudas undersökning minst en gång vartannat år. Men det är ett krav som alla enheter inte längre klarar av.

– På grund av pandemin är det många av enheterna som nu ligger över gränsen på att undersöka med högst 24 månaders intervall, säger Joakim Ramos.

Svårt att hämta igen

Och han konstaterar att det kommer att vara svårt att hämta igen.

– Pandemin har gjort att man har tvingats att ta andra hänsyn. Vissa avdelningar har lånat ut sin personal till covidavdelningar. Det har handlat om att rädda liv om tio år som vi gör i screeningen eller att rädda liv nu på aktivt sjuka. Och framför allt har det handlat om att försöka minska smittspridningen. Man tar samhällsansvar även om det kolliderar med lagstiftningen, säger Joakim Ramos.

Men enheterna kommer nu att göra vad de kan för att få ner intervallet och beta av köerna.

– Det kommer att ta lång tid att komma ikapp flera månaders kö. Vad man kan göra är att köra max och lite till. Det är en väldigt besvärlig situation, men alla enheter gör det de kan, det kan jag lova, säger Joakim Ramos.

Längre än nödvändigt

Till exempel satsar nu Region Kronoberg extra på mammografi året ut genom att kalla kvinnor till de två enheterna i Ljungby och Växjö, oavsett var i länet de bor. Man uppmanar kvinnorna extra att komma till bokade tider.

– Vi gör den här satsningen för att ingen kvinna ska behöva vänta på sin undersökning längre än nödvändigt, säger Fredrik Larsson, verksamhetschef på röntgen.

Och andra vårdgivare stämmer in.

– Vår vädjan till alla som får en kallelse till mammografi är att verkligen gå på den tid som erbjuds. Just nu vill vi verkligen inte stå med oanvända tider, säger Charlotta Sävblom.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN