Trump i läckt samtal: Jag vill bara hitta 11 780 röster

Uppdaterad 2021-01-04 | Publicerad 2021-01-03

Donald Trump twittrade om ett samtal med Georgias valchef som han anklagar för att vara ”ovillig och oförmögen” att svara på frågor om valfusk.

”Herr president, det du säger är helt enkelt inte sant. Sanningen kommer att komma fram”, svarade Brad Raffensperger.

Strax därefter läcktes det en timme långa telefonsamtalet. Nu stämmer presidenten Raffensperger.

Tidningen Washington Post publicerade delar av inspelningen bara timmar efter att presidenten själv nämnt telefonsamtalet med Raffensperger på Twitter, där han kallar honom inkompetent.

”Jag pratade med delstatsminister Brad Raffensperger igår om Fulton County och röstfusk i Georgia. Han var ovillig, eller oförmögen, att svara på frågor om röstsedlar ”under bordet”, förfalskningar, valsedelssabotage, röstare utanför staterna, döda röstare och mer. Han har ingen aning!”

Varpå Brad Raffensperger svarade:

”Med all respekt, herr president. Det du säger är helt enkelt inte sant. Sanningen kommer att komma fram”.

Trump stämmer Raffensperger

Donald Trump har nu lämnat in två stämningar mot Brad Raffensperger. Det skriver David Shafer, ordförande för Republikanerna i Georgia på Twitter. En av stämningarna är på federal nivå och en på delstatsnivå. 

Orsaken till stämningarna är att Trump menar att samtalet var konfidentiellt men att Raffensperger trots det spelade in samtalet, skriver Shafer på Twitter.

David Shafer skriver också att samtalet som publicerats i Wahington post är kraftigt redigerat. Han får däremot mothugg på Twitter av Amy Garder, politisk reporter på tidningen, som skriver att samtalet är publicerat i sin helhet.

Kallar det brottsligt

Under den timma som telefonsamtalet i lördags varade växlade Trump mellan att ömsom smickra, ömsom hota partikamraten och delstatsministern Brad Raffensperger.

– Georgias befolkning är arga, människorna i vårt land är arga. Och det finns inget fel med att säga att, du vet, ehh, att ni räknat om, säger presidenten.

– Jo, herr president, problemet är bara att den infon du har är fel, svarade Raffensperger.

Samtalet med Donald Trump har nu läckt ut.

Vid ett annat tillfälle var presidenten mer rättfram med samtalets syfte.

– Allt jag vill är det här. Jag vill bara att du ska hitta 11 780 röster, vilket är en mer än vi har. För vi vann delstaten, sa Trump.

När Raffensperger fortsatte neka till presidentens önskemål och förklarade att alla hans påståenden om röstfusk motbevisats ändrades tonläget till något som liknar ett hot.

– Det här är brottsligt. Du kan inte låta det hända, du sätter dig och Ryan, din advokat, i en stor risk, ska Trump ha sagt.

”Det kommer bli dyrt”

Inför delstatsvalet på tisdag vore det bra Raffensperger hade presidenten på sin sida, förklarade han:

– Du har ett stort val på gång och på grund av det du gjort mot presidenten, du vet, folket i Georgia vet att det här var fusk. På grund av vad du gjort presidenten så kommer väldigt många människor att inte rösta, och många republikaner kommer rösta negativt, för de hatar vad du gjort mot presidenten. Okej? De hatar det. Och de kommer att rösta. Och du skulle bli respekterad, väldigt respekterad, om det här kunde lösas innan valet.

Brad Raffensperger.

Enligt Washington Post var det mest Trump som höll låda under telefonsamtalet.

– Så säg mig, Brad, vad ska vi göra? Vi vann valet och det är inte rättvist att ta det i från oss så här.

– Och det kommer bli väldigt kostsamt på många sätt. Och jag tror att du måste säga att ni ska ompröva det här, och du kan ompröva det, men ompröva det med människor som vill hitta svar, inte människor som inte vill hitta svar, sa presidenten.

Efter att flera gånger ha förklarat att det inte finns något som tyder på att tusentals döda personer röstat, eller att valsedlar förstörts eller räknats flera gånger till demokraternas fördel så rundade Brad Raffensperger av samtalet.

– Tack, president Trump, för din tid, sa han.

PODD USA-valets sista slag

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, USA-expert.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen