Så biter nya vaccinet på muterade virusen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ett nytt vaccin från Novavax biter på både originalstammen och den brittiska mutationen av coronaviruset.

Däremot är effektiviteten tydligt lägre mot den sydafrikanska varianten.

”Det är lite förvånande och kan ha implikationer på hur övriga vaccin klarar den sydafrikanska stammen”, skriver professor Matti Sällberg i en kommentar till Aftonbladet.

Amerikanska Novavax släppte under torsdagskvällen resultat från en så kallad fas 3-studie i Storbritannien. Den visar att företagets vaccin mot covid-19 har en effektivitet på 89,3 procent, skriver Wall Street Journal och hänvisar till ett pressmeddelande.

15 000 personer deltog i den brittiska studien. Av dem fick 62 personer covid-19, varav 6 i den vaccinerade gruppen.

Mer än hälften av de smittade hade infekterats av den brittiska virusmutationen. Novavax beräknar preliminärt att vaccinet var 95,6 procent effektivt mot originalversionen av corona och 85,6 mot mutationen.

En annan slående siffra var att 27 procent av deltagarna var över 65 år gamla.

”Det talar för att vaccinet kan fungera bra även hos äldre”, skriver Matti Sällberg, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet, i ett mejl till Aftonbladet.

Amerikanska Novavax har tagit fram ett nytt vaccin mot covid-19.
Foto: Alastair Grant / TT
Amerikanska Novavax har tagit fram ett nytt vaccin mot covid-19.
Foto: Alastair Grant / TT
Vaccinet uppges vara nära 90 procent effektivt .

Mindre effektivt i Sydafrika

Novavax har även gjort en fas 2-studie i Sydafrika där drygt 4 400 personer deltog. Där var virusets effektivitet bara 49,4 procent bland samtliga försökspersoner. Men eftersom många av dem var hiv-positiva särredovisas även siffran för hiv-negativa. Den var så hög som 60 procent.

Skillnaden kan, enligt Matti Sällberg, förklaras av att hiv-positiva på grund av sin sjukdom kan ha en defekt i en viss sorts immunceller.

90 procent av de smittade i studien hade den sydafrikanska mutationen av corona. Därför blir siffrorna en tydlig indikator på hur vaccin står sig mot den stammen.

”Den lägre effektiviteten mot sydafrikansk variant är lite förvånande. Man behöver se mer data från den för att förstå resultatet fullt ut. Detta kan ha implikationer på hur övriga vaccin klarar den sydafrikanska stammen”, skriver Matti Sällberg.

Foto: CAROLINA BYRMO
Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet.

Inte samma typ som tidigare vaccin

Novavax är varken av samma typ som Modernas och Pfizers m-RNA-vaccin eller Astra Zenecas som använder en mer beprövad metod med en så kallad adenovirus-vektor.

Enligt Matti Sällberg ska Novavax räknas som ett mer traditionellt vaccin.

”Det är en tredje typ och kan liknas vid en del influensavaccin som består av protein och adjuvant”, skriver han.

Såväl europeiska läkemedelsmyndigheten EMA som amerikanska FDA har, enligt Matti Sällberg, satt 50 procent effektivitet som gräns för godkännande av vaccin mot coronavirusets originalstam.

”Det bör rimligen nu även gälla de muterade. En effektivitet på 60 procent mot den sydafrikanska mutationen och 89 procent mot den brittiska är bra”.

 

PODD Håller svenska vaccinplanen?

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE