Västernorrlands län

Varnar för nytt snökaos: ”Ge er inte ut om ni inte måste”

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Västernorrland och Västerbotten har drabbats av ett nytt snökaos och klass 2-varning.

Trafikverket, polisen och Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att inte ge sig ut i trafiken om man inte måste.

– Ta det lugnt och håll er hemma, säger Torbjörn Westman, beredskapschef på Länsstyrelsen Västernorrland.

Ett kraftigt snöfall i kombination med hårda vindar har dragit in över Västernorrland och Västerbotten.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning i länen då upp emot 35 centimeter snö väntas falla. Samtidigt blåser det kraftigt och skapar drivbildningar på vägarna. Under morgonen och förmiddagen har flera olyckor och trafikhinder rapporterats, framför allt i Västernorrland.

Trafikverket uppmanar allmänheten att bara ge sig ut i trafiken om det är ett måste.

”Gör helst bara nödvändiga resor och var uppmärksam på att det kan vara lokala skillnader i väglaget och att de stora vägarna kommer att prioriteras för snöröjning och halkbekämpning”, skriver Trafikverket på sin hemsida.

– Det är besvärligt väglag och gäller främst E4 där lastbilar fastnat och i vissa fall blockerat vägen och bilar har kört in i mitträcket. Trafikverkets uppmaning är att man inte ge sig ut i trafiken om man inte måste. Om det är ett måste är det viktigt att man anpassar hastigheten och håller avstånd, säger Maria Linné, presstalesperson på polisen region Nord.

På E4, Sundsvallsbron, har en bil kört in i mitträcket och det är långa köer och stopp i ena körfältet. I Torsboda norr om Timrå har en lastbil kört av vägen. Vid 13.30-tiden kolliderade två lastbilar på E4 i Nordmaling och orsakade totalstopp i trafiken.

SJ har ställt in alla sina avgångar mellan Sundsvall och Umeå. Flera busslinjer har ställts in i Västernorrland.

”Håll er hemma”

Länsstyrelsen samordnar arbetet med bland annat kommuner, elbolag, polis, räddningstjänst, Trafikverket och Försvarsmakten.

– Vi ska ha ett extra möte nu under dagen. Det är begränsningar särskilt i trafiken och allmänheten ska undvika att ge sig ut på vägarna. Ta det lugnt och håll er hemma om det går och följ händelseutvecklingen, säger Torbjörn Westman, beredskapschef på Länsstyrelsen Västernorrland.

Eon har meddelat att 3 700 hushåll i Västernorrland har blivit strömlösa.

– Man ska förbereda sig på att man kan bli utan el. Man ska ha mat och vatten hemma, se till att mobil och batterier är laddad och att man har möjlighet att hålla värme, säger Torbjörn Westman.

Bild från 2018 på Sundsvalls station – även då ställdes tågen in.

Bandvagnar står redo

Förra veckan utfärdade SMHI en klass 3-varning i området och varnade om snömängder på upp emot 70 centimeter.

– Det är nästan värre nu och kan ha att göra med att det är lite kallare än då och leder till mer drivbildning. Det ska bli lite varmare temperatur ikväll men vi får se hur det utvecklas, säger han.

Flera bandvagnar står redo att rycka ut om det krävs.

– Det gäller särskilt för hemtjänsten som kan få problem att ta sig fram. Grannar bör också se över de äldre och hjälpa till om det behövs. Ta hand om varandra, säger han.

 

Arkivbild.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

LÄS VIDARE

SMHI varnar för nytt snökaos – tåg ställs in

ÄMNEN I ARTIKELN

Västernorrlands län

SMHI

Snöoväder

Västerbotten