Miljöpartister likgiltiga inför språkrörs-favoriten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Märta Stenevi är favorit till att bli nytt språkrör.

Hela 60 procent av Miljöpartiets väljare kan inte avgöra om det vore bra eller dåligt, enligt en mätning från Aftonbladet/Demoskop.

– Miljöpartiet skiljer sig från andra partier, de kan kallas för ett aktivistparti, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Efter fem år som språkrör har Isabella Lövin valt att stiga åt sidan.

Under söndagen väljer Miljöpartiet vem som ska styra skutan tillsammans med Per Bolund, på en digital extrakongress.

Aftonbladet/Demoskop har undersökt kännedomen, stödet och intresset för de fyra kvinnor som är kvar i matchen om att ta över som språkrör. De som tillfrågats är personer som uppger att de skulle rösta på Miljöpartiet om det var val i dag.

Märta Stenevi är favorit till att bli nytt språkrör för Miljöpartiet.
Foto: TT
Märta Stenevi är favorit till att bli nytt språkrör för Miljöpartiet.

Bara 31 procents stöd

Märta Stenevi är valberedningens kandidat. 31 procent tycker att det vore ett bra språkrörsval – men hela 60 procent kan inte säga varken om det är bra eller dåligt.

– Ser man till andra partier brukar valberedningens kandidat vara mycket mer känd. Här är det också ganska unikt att det är så många kandidater som kvarstår. Det brukar finnas en kandidat och eventuellt en utmanare. Det vittnar lite om Miljöpartiets unika position bland partierna i Sverige, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Foto: Jonas Herjeby / AFTONBLADET / 85709
Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Märta Stenevi är ändå det mest bekanta alternativet av de fyra. 35 procent uppger att de känner till Märta Stenevi mycket eller ganska väl. Siffran för Annika Hirvonen är 31 procent, följd av Rebecka Le Moine (28 procent) och sist Elin Söderberg (10 procent).

Inte jätteviktigt för väljarna

Miljöpartiet är ett parti där sakfrågorna står i fokus. Vilka som frontar partiet är mindre viktigt än i andra, mer hierarkiska, partier, enligt Karin Nelsson.

– I den mediala värld vi lever är det ändå viktigt att det finns en stark företrädare för Miljöpartiet. Men de egna väljarna ser det inte som jätteviktigt. Man vill uppnå något, ett förbättrat klimat och miljö. Tittar man brett i väljarkåren har de miljöpartistiska språkrören lågt förtroende, de ligger nästan alltid i botten.

Bland de som inte vill ha Märta Stenevi som språkrör är Rebecka Le Moine favoriten, följd av Annika Hirvonen.

Foto: BJORN LINDAHL
Miljöpartiet får inte fler sympatier för att sitta regering.

Straffas för regeringssamarbetet

Panelen i Aftonbladet/Demoskop har också fått frågan om Miljöpartiet ska vara en del av regeringen, eller om det vore bättre att lämna.

72 procent tycker att Miljöpartiet ska vara kvar, en ökning med 9 procentenheter jämfört med förra mätningen som gjordes i oktober.

– Miljöpartiet får inte några bonuspoäng från andra partiers väljare av att sitta i regering, de straffas ganska hårt för det, säger Karin Nelsson.

PODD Kan Stenevi lyfta Miljöpartiet?

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE