Boris Johnson om prinsparets explosiva intervju: Ingen kommentar

Brittiska premiärministern påstår att han inte tänker se den

Boris Johnson högaktar drottning Elizabeth.

Några andra kommentarer kring det kungliga vill inte premiärministern ge efter prins Harry och Meghan Markles skandalintervju med Oprah Winfrey.

– Jag har under en lång tid undvikit att kommentera kungliga angelägenheter och jag tänker inte avvika från den linjen nu, säger Johnson.

Boris Johnson påstår att han inte har sett och inte tänker se den två timmar långa intervjun där prins Harry och Meghan Markle riktar hårda anklagelser mot det brittiska kungahuset.

Dagen efter att intervjun sändes i i USA fick den brittiska premiärministern – förstås – frågor från den brittiska pressen:

– Kanske är det bästa jag kan säga att jag alltid haft den högsta beundran för drottningen och den enande roll hon spelar för vårt land och för vårt samvälde, säger Boris Johnson, enligt The Independent.

– Som i alla övriga frågor som rör det kungliga har jag under en lång tid undvikit att kommentera kungliga angelägenheter och jag tänker inte avvika från den linjen nu.

Problemet för premiärministern är att det inte är sant.

Så sent som i januari 2020 uttalade han sig just om sprickan i kungafamiljen. Boris Johnson sa då att han trodde att relation mellan det avhoppade prinsparet och hovet kunde läka, skriver The Independent.

Boris Johnson.
Boris Johnson.
Drottning Elizabeth II och prins Charles.
Drottning Elizabeth II och prins Charles.

Brittiska folket oeniga

Boris Johnson har också uttryckt sin avsky för hur det brittiska kungahuset hanterat prins Andrews roll i härvan kring pedofilmisstänkte miljardären Jeffrey Epstein. Då uttalade han sig om de kungliga frågorna och sa att ”lagen måste ha sin gång” men försvarade samtidigt kungahuset och sa att monarkin är ”oklanderlig”.

Det brittiska kungahuset har ännu inte kommenterat intervjun och de anklagelser om rasism som riktas mot dem.

Enligt en opinionsmätning som Sky News har låtit genomföra finns ingen enighet hos det brittiska folket i fråga om intervjun. Frågan var om intervjun var ”lämplig” eller ”olämplig”.

47 procent ansåg att den var olämplig medan 31 procent inte hade någon åsikt. 21 procent tyckte det var lämpligt, enligt Skynews Yougov-undersökning.

Varken Meghan Markle och prins Harry eller kungahuset får folkets sympatier, enligt undersökningen.

Prinsparet stöd av 29 procent av britterna som säger att de har ”mycket” eller ”ganska mycket” sympati för dem. Motsvarande siffror för övriga kungligheter är 39 procent.

Publisert:

LÄS VIDARE