Coronaprovtagningen ska skruvas upp i Uppsala
Publicerad 2020-10-20
Antalet coronafall har ökat dramatiskt i region Uppsala de senaste veckorna.
Men alla med symtom får inte tag på provtagningstider.
– Vi ser att vi behöver utöka dem, särskilt med det smittläge som vi har just nu, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.
För en vecka sedan öppnade ännu en provtagningsstation i region Uppsala, med kapacitet att testa ungefär 50 personer om dagen.
Det behövs dock fler tider både där och på andra ställen i Uppsala län, enligt Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.
– Det har varit fullbokat hela tiden och vi ser över alla möjligheter, inklusive att använda oss av fler privata vårdgivare, för att få fler provstationer. Det som hållit oss tillbaka hittills är att de inne på vårt laboratorium inte hinnit med att analysera alla prover som vi tar, säger han.
Prover ska skickas till grannlänet
Nästa vecka räknar Settergren dock med att det problemet ska vara löst när en del prover kan skickas vidare till både Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och ett laboratoriet i Stockholm.
– När vi är säkra på att den analyskedjan fungerar så är det möjligt för oss att öppna upp för fler provtagningsstationer.
Enligt Settergren riskerar det rådande trycket på provtagningstider att särkilt drabba personer med utländsk bakgrund.
– När det har varit ont om tider så försvinner de väldigt snabbt och då är det stor risk att personer som inte har svenska som sitt förstaspråk eller har all information tar sig fram i bokningssystemet lika lätt, säger han.
Boende i socioekonomiskt utsatta områden har inte testat sig för covid-19 i lika stor utsträckning som boende i mer välbärgade områden, enligt tidigare studier i Uppsala, och efter att den senaste provtagningsstationen öppnade i Gottsunda har det inte varit boende i närområdet som främst passat på att testa sig.
– Fortfarande så har det varit lite för liten andel i närområdet som testat sig, och det var det vi var ute efter, säger Settergren.
Spärrar en del tider
För att nå ut till invånarna i Gottsunda har regionen satt upp anslag på olika språk och kontaktat lokala talespersoner inom föreningslivet som kan få ut informationen om hur provtagningen går till och varför den är så viktig för att hindra smittspridningen.
Regionen har också börjat spärra en del tider vid provstationen, för att ge de boende större möjligheter att faktiskt få en tid.
– Det har vi börjat göra i viss mån så att det finns lediga tider när personer i närområdet hör av sig och behöver hjälp med bokningen och det vill vi kunna göra ännu mer. Det är inte alla som klarar av att hantera webbbokningen med mobilt bank-id eller att ringa.