Fortsatt festande på Stureplan – nattklubb fick stänga

En annan krog varnades efter kändisfest

Festandet fortsätter i Stockholms nattliv – trots uppmaningar om att hålla avstånd. Under helgen gjordes ett flertal inspektioner på krogar i Stockholm och en nattklubb fick stänga.

En annan nattklubb där flera kändisar festade under lördagsnatten hade stora brister.

– Det var en väldig trängsel, jag kan inte säga annat än att det är allvarligt och att det är därför vi stänger, säger miljöförvaltningens avdelningschef Monika Gerdhem.

Förra helgen öppnade Stureplans nattklubbar upp igen. Rapporter om vild fest och dans orsakade flera anmälningar mot krogar i Stockholm. Det har inte stoppat festandet – eller trängseln.

Nattklubben Fou fick stänga natten mellan fredag och lördag då de bröt mot Folkhälsomyndighetens coronarestriktioner.

– Det var en väldigt trängsel och vakterna på verksamheten jobbade intensivt med att få folk att sätta sig och inta sina platser. Människor stod och åt och drack och det fanns ett flertal andra brister som gjorde att vi behövde stänga, säger Monika Gerdhem, avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Det var inte den enda bristen som upptäcktes under de 20-tal inspektioner som gjordes under helgen. Även nattklubben Bergmans, där ett flertal kändisar befann sig för att fira en födelsedag, hade flera brister. Bland annat var det trångt i kön och flera gäster stod upp och drack.

Några av gästerna på Bergmans stod upp och drack.
Några av gästerna på Bergmans stod upp och drack.

Ungefär en tredjedel av de restauranger som inspekterades fick någon form av anmärkning eller beslut.

Enligt Monika Gerdhem är klubbarna och restaurangerna inte tillräckligt duktiga på att förhålla sig till restriktionerna.

– Vi hittar allt för många anmärkningar för att det ska vara okej sett till hur lång tid det har pågått, hur många inspektioner vi faktiskt utför och all den information som går ut både från myndigheter och via media, säger hon.

Trängsel i kön utanför Bergmans.
Trängsel i kön utanför Bergmans.

Den vanligaste bristen hos restaurangerna är att det är för tätt möblerat och att folk sitter för nära varandra. Det är även ganska vanligt med bristande information till gästerna om hur det ska agera för att förebygga smittspridning.

Hur allvarligt är det egentligen?

– På klubbarna vi besökte i helgen var situationen allvarlig, jag kan inte säga annat än att det är allvarligt och att det är därför vi stänger, säger Monika Gerdhem.

Överläkaren Johan Styrud är av samma åsikt.

– Jag blir väldigt besviken och förskräckt över att folk inte tar den här sjukdomen på allvar.

– Man måste komma ihåg att covid-19 är en dödlig sjukdom som inte är över, säger han och betonar att alla måste göra allt vi kan för att undvika en andra våg i Sverige.

Behövs det hårdare restriktioner för att få bukt med det här?

– Ja absolut, säger Monika Gerdhem.

– Tyvärr så tror jag att vi måste dra åt reglerna - det får inte bli en gång till, säger Johan Styrud.

Tajinder Singh, vd på nattklubben Fou, skriver i en kommentar till Aftonbladet att de naturligtvis ser allvarligt på miljöförvaltningens beslut.

– Vi har redan skickat in en plan till miljöförvaltningen där vi redovisar vårt arbete och ytterligare förbättringsåtgärder. Det är vår ambition och förhoppning att vi snabbt åter kan öppna vår verksamhet igen.

Publisert:

LÄS VIDARE