Postcovid-patienten Linn, 36: ”Allt står på vänt”

Nedläggningen av Karolinskas mottagning

Karolinska sjukhuset lägger ner sin postcovidmottagning.

Hundratals patienter står i väntelista, och ingen tycks veta vad som händer nu.

– Beskedet om nedläggningen kom ju som en chock för oss som är inskrivna på mottagningen, säger Linn, en av mottagningens postcovid-patienter.

För två veckor sedan kom beskedet att Karolinska sjukhuset i Solna ska lägga ner sin postcovid-mottagning i juni. Hundratals personer är i nuläget inskrivna på mottagningen, eller väntar på remisser och utredningar från mottagningen.

Region Stockholm har tidigare meddelat att planen är att öppna en ny mottagning på Karolinska i Huddinge. När Aftonbladet senast rapporterade om mottagningen, visade det sig att mottagningen inte fanns. Än har inga nya detaljer kring det kommit.

Linn.
Linn.

Linn, 36, bor i Sollentuna tillsammans med sin man, två barn och två hundar. I slutet av 2020 fick hon diagnosen postcovid, och har de senaste månaderna varit inskriven på Solnas mottagning.

Hon säger att hon är orolig för vad som kommer hända nu, med vården för postcovid-patienter i Stockholm.

– Min situation just nu är att allt står på vänt. De vet inte riktigt vad nästa steg blir. Det enda vi som redan är inskrivna vet är att vi ska få hjälp, men ingen vet när, var eller hur, säger hon, och fortsätter:

– Blir vi kallade på nytt, och från och med när i så fall? Eller ligger det på oss att ta den kontakten med vården?

I nuläget väntar hon bland annat på att få träffa en psykolog samt utredas för POTS, en sjukdom som orsakar bland annat trötthet, yrsel och illamående.

– Mottagningen i Solna utreder jättemånga symtom. Men om de tar bort den utredande kliniken, hur ska vi då kunna få stödet och kanske blir bättre? Att lägga ner är att ta det åt fel håll. Borde man inte öppna upp fler mottagningar? säger Linn.

Linn har haft feber som kommit och gått, yrsel, domningar och minnesluckor efter att hon haft corona.
Linn har haft feber som kommit och gått, yrsel, domningar och minnesluckor efter att hon haft corona.

Sjuk i över ett år

Linn insjuknade i covid-19 i mars 2020. Efter några veckor kunde hon återvända till sitt jobb på Försvarsmakten igen, och jobba 75 procent.

Tiden gick, men Linn hade flera kvarstående symtom efter sjukdomsperioden i mars och april. Till sommaren 2020, tilltog symtomen igen, och Linns hälsotillstånd förvärrades på nytt. Återigen blev hon sjukskriven.

Bland annat hade hon feber som kom och gick, smak- och luktbortfall, yrsel, minnesluckor, domningar och stickningar i kroppen, illamående och nedsatt syresättning och skador på sina lungor. Hon kände sig, kort sagt, riktigt sjuk.

– Jag har varit sjukskriven till och från i över ett års tid nu. Just nu är jag sjukskriven på heltid, men i veckan kommer jag få nya besked om det.

Under hösten blev hennes tillstånd så pass dåligt att hon var tvungen att läggas in på sjukhus, efter att hon vaknat en natt och varit förlamad i delar av sin kropp.

– Läkarna trodde först att jag hade hjärnhinneinflammation, på grund av att jag var kognitivt handikappad. Jag låg inne i fyra, fem dagar, innan jag skickades hem igen, säger Linn.

Under hösten 2020 öppnade också postcovid-mottagningen på Karolinska sjukhuset i Solna, där Linn slutligen fick sin diagnos och riktad vård.

Orolig för dem som ännu inte fått hjälp

En del av Linns symtom har lindrats sedan i höstas, bland annat tack vare hjälp från mottagningen. Men än är hon långt ifrån frisk, och många av hennes dagar spenderas hemma i sängen. Hon säger längtar efter att kunna ”leva ett normalt liv igen”.

– Jag tar mig inte upp ur sängen vissa dagar på grund av yrsel, jag kan inte köra bil, jag kan inte gå med mina hundar, jag kan inte hämta mina barn, jag staplar mig fram när jag går till köket, säger hon, och tillägger:

– Det som är kvarstående är domningarna, förlamningarna, minnesbortfallen, synen, yrseln, illamåendet och den tappade matlusten, säger hon.

Hon säger att hon är tacksam över att hon hittills fått hjälp med sin sjukdom. Hon säger att det finns hundratals, kanske tusentals personer, som just nu väntar på att få hjälp av postcovid-mottagningen i Stockholm.

– Vad händer med alla dem, nu när mottagningen läggs ner? Vi som redan är inskrivna har ju blivit lovade hjälp, även om vi inte vet när, men vad händer med alla som inte fått det? säger Linn, och fortsätter:

– Innan Huddinge är ”up and running” känns det väldigt konstigt att man stänger ner i Solna med så kort varsel. Det här sjukdomen kommer vara ett problem en lång tid framöver, kanske flera år. Vad händer med alla dem som insjuknar nu, som kommer märka av sina långtidssymtom om några veckor eller månader?

”Kulissmottagning i Huddinge”

En källa med insyn i verksamheten säger att mottagningen i Huddinge är en ”kulissmottagning”.

– Det är en kulissmottagning därför att de har chef och lokalen där, men inga sjuksköterskor eller läkare. Det vill säga, inget innehåll. Det går inte heller att ringa dem.

Det finns ett telefonnummer till mottagningen i Huddinge. När Aftonbladet ringer dit svarar en röst: ”Välkommen till post-covid mottagningen, Karolinska sjukhuset i Huddinge”.

Det går några sekunder, sedan bryts samtalet. Aftonbladet har ringt numret flera gånger.

Regionen: ”Öppnar inom kort”

När Aftonbladet når Lena Hanberg, avdelningschef för den specialiserade vården inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm, säger hon att det ännu inte finns ett bestämt datum för när mottagningen i Huddinge ska öppna. Hon säger också att avdelningen i Solna ska vara öppen, så länge ”behov finns”.

”Vi vill vara tydliga med att mottagningen i Solna inte kommer att avvecklas förrän den i Huddinge är på plats. Patienterna kommer således fortsatt att få vård, bara på en annan plats”, skriver hon i ett mejl.

Hon får också frågan om det räcker med en mottagning i Stockholm, eller om fler mottagningar bör öppnas.

”För närvarande är bedömningen att en mottagning för specialiserad/högspecialiserad vård tillgodoser vårdbehovet. Huvuddelen av postcovid-patienterna kommer att omhändertas i primärvården med kunskapsstöd”, skriver Hanberg.

Karolinska har beslutat att stänga postcovid-mottagningen i Solna.
Karolinska har beslutat att stänga postcovid-mottagningen i Solna.
Linn med sonen Walter, 8 år.
Linn med sonen Walter, 8 år.
Publisert:

LÄS VIDARE