Stockholms stad avråder från bad

Publicerad 2021-05-28

Badsugna stockholmare bör vänta med att hoppa i plurret.

På grund av de senaste dagarnas skyfall kan orenat avloppsvatten rinna ut i sjöar och vattendrag i staden.

– I helgen ska det bli fint väder och därför vill vi gå ut och varna om det här, säger Åsa Hoffmann, enhetschef på Miljöförvaltningen i Stockholm.

Följ ämnen

Som det ser ut nu kommer helgen bjuda på strålande sol och höga temperaturer i Stockholm – med andra ord, perfekt badväder för den som längtar efter ett dopp i huvudstaden.

Nu ser det ut som att avloppsvattnet tillfälligt sätter stopp för det.

De senaste dagarnas kraftiga regnskurar har orsakat problem på Stockholms reningsverk. Stockholms stad avråder därför alla badsugna från att ta sig ett dopp under de kommande dagarna.

– Nu när det regnar kan inte Stockholms Vattens reningsverk ta emot och rena allt vatten som kommer in. Avloppsvattnet blandas då med regnvattnet. Det som det leder till är att det släpps ut orenat avloppsvatten i våra sjöar och vattendrag i Stockholm, säger Åsa Hoffman, enhetschef på Miljöförvaltningen i Stockholm.

Prover ska tas på vattnet

Om man badar i orenat avloppsvatten riskerar man att bli sjuk.

– Om man får i sig vattnet kan man till exempel bli magsjuk, på grund av avföring och liknande som finns i avloppsvattnet, säger Åsa Hoffmann.

Men, det ser inte ut som att baduppehållet kommer bli långvarigt. För att alla stockholmare ska kunna bada säkert igen, ska miljöförvaltningen gå ut och ta prover på vattnet.

– Vi vill ju inte bada i avloppsvatten. Det som vi gör nu på miljöförvaltningen är att vi går ut och tar badvattenprover på alla bad i Stockholm, säger Åsa Hoffmann.

Proverna ska tas i början av nästa vecka, och på torsdagen eller fredagen väntas provsvaren.

– Det viktiga nu är att säkerställa att inte riskera någons hälsa. När vi tagit proverna kommer vi kunna se hur påverkad respektive badplats är, och vi kommer kunna se vart det är dåligt och inte, säger Åsa Hoffmann.

Resultatet av provtagningen kommer publiceras på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.


Jackpott och CL-final på Stryktipset: ”Upplagt för 13
rätt”

ANNONS