Förtroendet för Nooshi Dadgostar ökar kraftigt

Förtroendet för Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar ökar i raketfart.

Samtidigt minskar förtroendet för Stefan Löfven (S).

Nu ligger partiledarna sida vid sida i förtroendeligan, enligt Aftonbladet/Demoskops snabbmätning.

Misstroendeomröstningen mot statsministern har fått förtroendet för Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar att öka, enligt Demoskops vd Karin Nelsson.

– Skälet är att hon varit i centrum för händelsernas utveckling. Hon har varit tydlig med vad hon vill och vad hon har för förväntningar. Hon satte misstroendeomröstningen i rullning, säger Karin Nelsson.

Dadgostar delar förtroende med Löfven

Sedan början av juni till och med 21 juni har förtroendet för Dadgostar ökat med fem procentenheter, medan det sjunkit med tre för Stefan Löfven (S).

Efter misstroendeförklaringen ligger de på 32 respektive 33 procent.

– Stefan Löfven tappar i det här läget, det kanske inte är så konstigt. Han var måndagens förlorare. Mätningarna speglar ju hur läget uppfattas just nu. Beroende på hur de hanterar det kan siffrorna förändras.

Förtroendet för Nooshi Dadgostar har fått en rejäl skjuts upp.
Förtroendet för Nooshi Dadgostar har fått en rejäl skjuts upp.

Fyller nästan Sjöstedts skor

Förtroendet för Stefan Löfven har pendlat kraftigt upp och ner genom åren, menar Karin Nelsson.

– Under pandemin i maj för ett år sedan hade Löfven toppsiffror. Då slöt man upp bakom honom. Det har varit en berg-och-dalbana och han har hanterat många kriser.

Nooshi Dadgostars förtroende har gått spikrakt uppåt sedan hon tillträdde förra hösten. Hon närmar sig den tidigare Vänsterpartiledarens höga siffror.

– Då fick hon 10 procent. Det är exceptionellt att hon gått från 10 till 32 procent sedan november förra året. Det är ganska unikt. Hon fyller ju Jonas Sjöstedts skor kan man säga.

Statsminister Stefan Löfven – måndagens stora förlorare.
Statsminister Stefan Löfven – måndagens stora förlorare.

8 av 10 (V)ille fälla statsministern

Stödet för att fälla statsministern är lika högt bland Vänsterpartiets väljare som bland högerpartierna M, KD och SD. Över 80 procent inom Vänsterpartiet tycker att det var rätt.

Däremot är det långt färre inom Vänstern som vill att det ska hållas ett extraval, 40 procent.

Sett till alla partier vill knappt hälften av väljarna se ett nyval.

– Det var en markering att fälla statsministern. Dadgostar har väljarna med sig. Vänsterpartiet har varit en dörrmatta för Socialdemokraterna och vem vill vara en dörrmatta? Nu kliver Vänsterpartiet fram och visar att de är en kraft att räkna med, säger Karin Nelsson.

Varannan vill se moderat statsminister

Enligt snabbundersökningen vill nästan varannan väljare se Ulf Kristersson som statsminister, jämfört med 2019 när Januariavtalet tecknades, då stödet var jämnt mellan moderatledaren och Löfven.

Liberalerna har nu lämnat det rödgröna regeringssamarbetet, i och med nedröstningen av regeringen.

Centerpartiet har inte meddelat om de kan tänka sig att samarbeta med Vänsterpartiet eller om de hellre ansluter sig till ett samarbete med L, KD, M och SD.

– Det kan ju bli så att man hittar en ny regeringskonstellation, eller ett midsommaravtal, säger Karin Nelsson på Demoskop.

DAILY Extra extra! Extraval?

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE