Tegnell: Då kan kollektivtrafiken stängas ner

Undvik alla sociala sammanhang och träffa bara de du bor med.

Det är det enkla, men tuffa budskapet till invånarna i tre regioner där smittan och sjukhusfallen nu ökar i en oroande takt.

– Folk ser inte de höga dödstalen och tror att det är lugnt, det är det inte, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Stockholm.

Sedan tidigare har Uppsala och Skåne infört särskilda lokala råd för sina invånare. Under torsdagens pressträff kom beskedet att ytterligare tre regioner: Stockholm, Östergötland och Västra Götaland inför lokala råd.

Det efter att smittspridningen, men också antalet fall som vårdas på sjukhus nu ökar.

Enligt Maria Rotzén Östlund, tf smittskyddsläkare i Region Stockholm har människor börjat slappna av för mycket.

– Jag tror att det har att göra med flera saker: det är mörkt, kallt och vi rör oss inåt. Vi har kanske drabbats av en coronatrötthet och vill att det ska ta slut. Det vill vi alla, det är ju inget som är roligt med den här pandemin.

Kan begränsa antalet besökare i en butik

Med de nya skärpta råden som presenterades i dag – att bara umgås inom sitt hushåll och helt undvika inomhusmiljöer som butiker och gym – hoppas man få invånarna i regionerna tillbaka till hur det var i våras.

– Jag tror att man var lite räddare, och då kände en stor sympati med de som blev sjuka och med de som arbetade i vården. Nu ser man inte de höga dödstalen och tror man att det är lugnt. Det är det inte. Vi vill stoppa det här nu, säger Maria Rotzén Östlund.

Råden innebär också att verksamheter och företag ska ta ansvar för att det inte uppstår trängsel.

– Det kan vara att man begränsar antalet som får gå in i en butik, säger Maria Rotzén Östlund.

Tegnell: Kan begränsa folksamlingar

Det är inte förenat med något straff att inte följa råden. Men Anders Tegnell säger att man kan se att de får en effekt.

– Signalerna från Uppsala är väl hyfsat positiva om att det verkar få ett genomslag.

Råden gäller från och med onsdagen och i tre veckor framåt. Men enligt Tegnell kan det bli aktuellt med fler åtgärder om man inte ser att smittspridningen börjar gå åt rätt håll.

– Man kan ju titta på olika delar av samhället. Det kan vara att begränsa hur många man får vara i folksamlingar ännu mer än till 50.

– Det kanske blir nödvändigt att stänga ner delar av kollektivtrafiken och stänga vissa verksamheter. Och kanske vara ännu tydligare med att man måste jobba hemifrån. Så det finns mycket kvar att göra.

Publisert: