Nyheter

Nya Zeeland planerar att öppna för fler

Av: 

TT

New Zeelands premiärminister Jacinda Ardern tror att landet snart öppnar för besökare från fler länder. Arkivbild.

Foto: Robert Kitchin/AP/TT

NYHETER

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att hennes regering utforskar möjligheter för fler så kallade resebubblor.

Tuffa gränsrestriktioner och ett gynnsamt geografiskt läge har hjälpt Nya Zeeland att så gott som helt utrota covid-19 inom landets gränser, men det har också medfört att landet och dess fem miljoner invånare har varit helt isolerat från omvärlden.

Men med majoriteten av vårdanställda vaccinerade och en vaccinering av befolkningen i stort planerad att dra i gång i juli förbereder man sig nu för att öppna landet.

Redan har så kallade resebubblor skapats med grannarna Australien och Cooköarna i Stilla havet. Och fler bubblor väntar.

– Niue (i Stilla havet) är nästa naturliga tillskott. Utöver det är vi relativt öppensinnade och jag väntar mig att det kommer att finnas andra länder som vi kan utforska möjligheter med, säger Ardern.

Mer än 70 000 personer har kommit till Nya Zeeland från Australien sedan resebubblan etablerades förra månaden. Åt andra hållet är det över 57 000 som har rest, enligt Ardern.

Själv kommer Ardern att besöka Australien i juli för att leda en handels- och marknadsföringsdelegation. Det är hennes första utlandsresa sedan pandemins start. Senare under året väntar liknande resor till Europa, USA, Kina och Asien.

– De här resorna var kanske inte särskilt anmärkningsvärda före covid, men de är enormt betydelsefulla med tanke på de erfarenheter vi har av händelser nationellt och de som fortfarande finns globalt, säger Ardern.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: