FHM: Smitta kan spridas genom luften i vissa fall

Uppdaterad 2021-05-12 | Publicerad 2021-05-11

Folkhälsomyndigheten uppger nu att coronaviruset ”i vissa fall” kan spridas genom luften i dåligt ventilerade utrymmen.

Men man står fast vid att det är en droppsmitta.

– Folkhälsomyndigheten fick många frågor om ämnet och därför bedömde vi att ett förtydligande behövdes, säger Henrik Josephson, presstalesperson på FHM, till journalisten Emanuel Karlsten.

Hur covid-19 smittar har debatterats sedan pandemins start.

Folkhälsomyndigheten har hela tiden sagt att covid-19 är en droppsmitta, och att spridning av smittan i första hand sker vid nära kontakter mellan personer.

På frågan om covid-19 är en luftburen smitta var svaret på myndighetens hemsida fram tills nyligen: ”nej, covid-19 räknas inte som en luftburen smitta”.

Men nu har både Världshälsoorganisationen, WHO, och Folkhälsomyndigheten uppdaterat sin hållning.

Risk i trånga utrymmen

Att covid-19 är en droppsmitta står den svenska myndigheten fast vid.

Men det finns risk att smittas även när man håller avstånd, men befinner sig i ”trånga utrymmen med bristande ventilation”, står det nu på hemsidan. En uppdatering som gjordes den 5 maj.

Bara några dagar tidigare hade WHO uppdaterat sin information och lagt till att smittan också kan spridas genom små droppar, som kallas för aerosoler, och enligt en ledartext i New York Times skedde det i tysthet.

Henrik Josephson vid FHM:s presstjänst poängterar för frilansjournalisten Emanuel Karlsten, som i ett blogginlägg uppmärksammat ändringen på hemsidan, att ingen har ändrat ståndpunkt, men att det behövdes ett förtydligande.

Ingen koordinerad kursändring

På en annan undersida på Folkhälsomyndighetens sajt, som handlar om ventilation, har det sedan i november 2020 exempelvis stått: ”Även om det finns en risk att covid-19 under särskilda omständigheter kan spridas via luft, är nära kontakter mellan personer genom droppsmitta den huvudsakliga smittvägen.”

Enligt Folkhälsomyndigheten har man inte koordinerat kursändringen med WHO. Varför Folkhälsomyndighetens information ändrades kort efter att WHO uppdaterade sin hållning finns det inget riktigt svar på.

– Vi kan inte svara för varför WHO valde att justera sin information, säger Josephson till Karlsten.

PODD Välkommen, fas fyra

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Så gör du för att bromsa smittspridningen

 • STANNA HEMMA i minst sju dygn om du haft symtom, även milda, i över ett dygn, och inte testat dig. Gäller både vuxna och barn. Du ska ha känt dig frisk och varit feberfri de två sista dagarna hemma.
  Läs mer här.
 • TESTA DIG FÖR COVID-19 vid symtom. Gäller även skolbarn. Hur du går tillväga för att testa dig i just din region finns information om på 1177 Vårdguiden.
  Läs mer här.
 • ISOLERA FAMILJEN om någon är smittad. Stanna hemma i minst sju dagar och testa dig/barnen efter fem dagar.
  Läs mer här.
 • JOBBA HEMIFRÅN om du har möjlighet.
 • ANVÄND MUNSKYDD i kollektivtrafiken och undvik om möjligt rusningstid om du måste resa.
 • HÅLL AVSTÅND till andra och avstå från fester, bröllop, begravningar och liknande större tillställningar. Max 8 personer är tillåtna vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
  Läs mer här.
 • UMGÅS MED FÅ PERSONER och träffas gärna utomhus.
 • HANDLA ENSAM och undvik miljöer där det kan uppstå trängsel.
 • VARIT UTOMLANDS? Då gäller hemmakarantän i minst en vecka, att testa sig för covid och göra ytterligare ett test efter fem dagar.
  Läs mer här.