Coronapandemin

”Bästa landet” på väg mot lockdown – mystiska fall upptäckta

Av: 

August Håkansson

NYHETER

För några veckor sedan utsågs Singapore till det bästa landet att befinna sig i under pandemin.

Nu införs de hårdaste restriktionerna på ett år, efter att antalet mystiska fall ökar.

– Det känns inte kul, men det är bara att bita ihop, säger svenska Pernilla, 53, som bor i Singapore.

Flera nya ospårbara fall har upptäckts i Singapore och det gör att regeringen nu tar i med hårdhandskarna.

Från och med den 16 maj till den 13 juni blir det nu återigen förbjudet att träffa fler än en person åt gången och att äta på restauranger, som bara kommer att få erbjuda take away och hemleveranser.

– Vi har sett ett mönster av lokala fall i samhället som inte har någon koppling till varandra. Vi behöver agera beslutsamt för att begränsa dessa risker eftersom en enda läcka kan resultera i en okontrollerad återuppkomst av fall, säger en talesperson för regeringen i ett uttalande, rapporterar Bloomberg.

Antalet mystiska fall ökar

Förra veckan registrerades 71 nya fall av covid-19, en ökning från 48 veckan innan. Tidigare har en intensiv smittspårning gjort att de flesta rapporterade fall kunnat kopplas samman. Men nu slår regeringen larm om att antalet ”okopplade” fall ökar, vilket skulle kunna tyda på att det sker en okontrollerad samhällsspridning. Förra veckan rapporterades 15 fall som inte kunnat smittspåras, en ökning från sju veckan innan.

Även om antalet fall fortfarande är få jämfört med många andra länder, ses det av många som ett stort bakslag i Singapore. Landet har under pandemin beskrivits som ett av de länder som haft bäst kontroll på virusets spridning.

Aftonbladet berättade för några veckor sedan att Singapore utsetts av Bloomberg till det bästa landet att befinna sig i under pandemin.

Hårda karantänsregler och höga böter har gjort att smittspridningen varit låg i landet, och att människor kunnat gå på konserter och till och med åka på kryssning.

Regeringen larmar om att antalet ”okopplade” coronafall ökar.

Resebubbla försenas

Singapore planerade också att införa en ”resebubbla” tillsammans med Hongkong, som skulle tillåta invånarna ett fritt åka emellan områdena i ett försök att sätta fart på turismen och ekonomin. Lanseringen av denna ”bubbla” var satt till den 26 maj, men kommer nu med största sannolikhet att försenas.

Hur den förmodade samhällsspridningen kunnat uppstå är något som nu diskuteras intensivt i lokala medier. Vissa riktar misstankarna mot flygplatsen och tror att smittade resenärer kan ha smittat personal, trots hårda karantänsregler.

Utöver restriktionerna kring restauranger och sammankomster kommer nu också antalet besökare att begränsas i gallerior och på konserter och bröllopsmottagningar kommer att förbjudas.

Svenska Pernilla Hjelm Danielsson, 53, bor i Singapore.

Svenska Pernilla: Blir tufft

Svenska Pernilla Hjelm Danielsson, 53, har bott i Singapore i fem år och är bland annat ordförande för Svenska skolan. Hon säger att beskedet om de nya restriktionerna var väntat.

– Man hade det nästan på känn när antalet fall började gå upp, säger hon.

Hon säger att många tycker att regeringen tar i för mycket.

– Folk tycker att det är lite för hårt, att det är andra länder som har det mycket värre som nu börjar upp igen. Eftersom vi har så få fall tycker många att det känns ganska orimligt.

Hon säger att hon på fredagskvällen ska passa på att gå ut på restaurang, innan restriktionerna träder i kraft på måndag.

– Det är inte kul, det är ganska tufft. Men vad ska man göra, det är bara att bita ihop. Jag är glad att mina barn får gå i skolan och får gå färdigt terminen, säger Pernilla Hjelm Danielsson.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Singapore bästa landet under coronapandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Singapore

Coronaviruset

Covid-19