Fiskare och stugägare dog i svåra isolyckan

TT

Publicerad 2021-02-26

Fyra män, i 65-årsåldern eller äldre, miste livet efter att ha gått genom isen på Vallsjön i Sävsjö kommun.

Två av männen som omkom i en isolycka vid Sävsjö var ute och fiskade.

De två andra var stugägare vid sjön, som sannolikt försökte rädda fiskarna när dessa gått igenom isen, rapporterar P4 Jönköping.

Larmet om olyckan på Vallsjön, nära Sävsjö i Småland, kom vid 18.30-tiden på torsdagen. Senare på kvällen meddelade polisen att fyra män omkommit. Alla var i 65-årsåldern eller äldre.

– När första styrkan kom till platsen såg man en person i en vak, som man fick upp, berättar Göran Melin, räddningschef i beredskap till SVT Jönköping.

Räddningstjänstens ytlivräddare fick sedan upp ytterligare tre män ur vattnet. Hjärt- och lungräddning inleddes genast. Samtliga fördes till sjukhus, men deras liv gick inte att rädda.

– Det såg ut som om isen hade brustit, och när vi är på isen så brister den också för vår personal. Väldigt lurig is, man ser att den bär på vissa ställen och ser stabil ut, men sen porös och hålig på andra, säger räddningsledaren Jonas Petri till P4 Jönköping.

Såg en livboj

Larmet kom från en person som såg en livboj ligga på isen, men inga människor.

Två av männen som omkom hade varit ute på isen och fiskat under dagen. En tredje kamrat lämnade sällskapet vid lunchtid, medan de andra stannade kvar på isen.

De två andra äldre männen som miste livet hade var sin sommarstuga vid Vallsjön. Ett troligt förlopp är att fiskarna kan ha gått igenom isen först. Sedan har stugägarna, med bland annat en livboj, gett sig ut för att rädda de nödställda.

Många berörda

Tre av omkomna hörde hemma i Sävsjö kommun. Den fjärde var från Nässjö.

Sävsjö kommun har aktiverat sin så kallade Posom-grupp (grupp som arbetar med krishantering och krisstöd) efter olyckan för att ge stöd till kommunens invånare.

– Det är många som är berörda av detta. Vi tänker på dem och vi ber för dem som nu far illa, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Gustafsson (KD) till P4 Jönköping.

Farliga isar

Jan Insulander, projektledare vid Issäkerhetsrådet uppmanar allmänheten i de södra delarna av landet att hålla sig på land i det väder som råder.

– Just nu är det tvåsiffriga plusgrader på flera håll i södra Sverige och isarna har inte hunnit växa sig jättetjocka, sade Jan Insulander till TT på torsdagskvällen.