Nyheter

Salvini ser ut att slippa ett migrantåtal

Av: 

TT

NYHETER

Ytterhögerpartiet Legas ledare Matteo Salvini bör inte åtalas för att ha frihetsberövat ett 100-tal migranter, anser en åklagare. Därmed lutar det åt att den tidigare inrikesministern slipper åtminstone en sådan rättegång.

Det misstänkta brottet skedde i juli 2019, då den dåvarande inrikesministern Salvini förbjöd ett fartyg som räddat 116 migranter ur Medelhavet att gå iland i den italienska staden Catania.

I och med att människorna tvingades stanna kvar på den italienska kustbevakningens fartyg Bruno Gregoretti väcktes formella misstankar om att det utgjorde illegala frihetsberövanden.

Men så kan man inte se på det då fartyget utgjorde en säker plats där personerna fick hjälp, för åklagaren Andrea Bonomo fram vid en förberedande rättsförhandling. Det skedde inte heller i strid med några internationella avtal, anser han.

Matteo Salvini ville med sitt agerande sätta press på andra länder att ta emot migranterna, då Italien under flera år varit det Medelhavsland som tagit emot majoriteten av de som kommit över havet.

Legaledaren gläds av åklagarens besked och säger att han ju bara gjort sitt jobb. Ett slutgiltigt besked om rättegång fattas av en domare, troligen om en dryg månad.

Dessförinnan väntas besked om ett annat, likartat fall där Salvini hindrade ett 100-tal migranter från att kliva av räddningsfartyget Open Arms i Palermo. Där har åklagaren tagit sikte på en rättegång och ett domarbesked väntas om en vecka.

ANNONS EXTERN LÄNK

50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera – missa inte alla klipp

Cervera

Publisert: