Partierna efter 200 sekunders granskning: Så vill vi hjälpa vittnen som hotas

Anonyma vittnen och hårdare straff

Trots hoten från det kriminella mc-gänget ställde Richard upp och vittnade mot dem i domstol. Det ledde till att hela familjen fick fly och flytta nio gånger på två år. De förlorade allt de hade och fick slåss för att få hjälp.

Med anledning av 200 sekunders reportage frågade vi samtliga partiledare: ”Vad vill du göra för att brottsoffer och vittnen ska känna sig trygga när de vittnar i domstol?”

  • Flera av dem vill tillåta anonyma vittnen. Några vill skärpa straffen för övergrepp i rättssak, dvs hot eller våld mot vittnen. Flera vill också att skyddet för vittnen samordnas nationellt.
  • Kristdemokraterna vill införa ett system med så kallade kronvittnen, och att de som döms omedelbart ska börja avtjäna sina straff.
  • Vänsterpartiet vill ha mer sekretess under domstolsförhandlingar och att förhör under polisens förundersökningar ska kunna filmas.
Justitieminister Morgan Johansson.
Justitieminister Morgan Johansson.

Justitieminister Morgan Johansson svarar för Socialdemokraterna i 200 sekunders reportage. Han säger:

– Jag tror att samhället måste bli mycket bättre på att samordna stödinsatserna för dem som vittnar och dem som varit utsatta för brott, och därför så bad vi en utredare se över hela vittnesstödet och jag kommer att få ett betänkande från den utredningen lite senare i vår och då vill jag gå vidare med resultatet från den. Jag skulle också vilja att de som ägnar sig åt att förfölja och hota vittnen får rejäla straff för det de gör och därför ser vi också över, till exempel, brottet övergrepp i rättssak.

Så säger de andra partierna om hot mot vittnen:

Nyamko Sabuni, Liberalerna.
Nyamko Sabuni, Liberalerna.
Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet.
Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet.

Märta Stenevi och Per Bolund, Miljöpartiet.
Märta Stenevi och Per Bolund, Miljöpartiet.

Annie Lööf, Centerpartiet.
Annie Lööf, Centerpartiet.


Ulf Kristersson, Moderaterna.
Ulf Kristersson, Moderaterna.

Andreas Carlson, Kristdemokraterna.
Andreas Carlson, Kristdemokraterna.

PODD Vittnen på flykt

Aftonbladet Daily med redaktionen för 200 sekunder, Robert Aschberg och Katarina Norrgrann.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Publisert:

LÄS VIDARE