Coronapandemin

Fortfarande över tusen lediga vaccintider i Stockholm

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Aftonbladet rapporterade på lördagen från Stockholmsmässan i Älvsjö, där omkring 1 000 vaccinationstillfällen var obokade.

Trots medierapporteringen fortsätter det att finnas mystiskt många lediga tider.

– Jag tycker det är förfärligt, säger Karin Ricklid som reagerat på att vaccinpersonalen sitter sysslolösa.

Denna vecka fick personer födda 1946 och tidigare möjlighet att boka in sig för vaccination mot covid-19 i Region Stockholm, där vaccinationen av äldre gått långsammast av alla regioner.

Men på Stockholmsmässan i Älvsjö ekade det tomt i de väldiga mässlokalerna, och det var ingen kö utanför. På förmiddagen uppgavs att bara cirka 500 av 1 500 tider bokats upp.

”Jag hade avbrutit allt”

Artikeln har väckt många reaktioner från personer som inte har åldern inne, eller tillhör en riskgrupp, och gärna hade vaccinerat sig.

”Jag hade avbrutit allt jag har för mig för att åka till Älvsjö. Men är fortfarande bara 70 år. Blir oerhört upprörd och ledsen”, skriver en läsare i ett mejl.

Trots att de många lediga tiderna uppmärksammats i Aftonbladet, P4 Stockholm och flera andra medier så är fortfarande många tider obokade.

Ödsligt utanför vaccineringen på Stockholmsmässan på lördag förmiddag.

Vid 17-tiden på söndagen uppgav pressfunktionen i Region Stockholm följande, gällande vaccinmottagningarna på måndag och tisdag. Siffrorna är ungefärliga.

Här finns fortfarande lediga tider

  • Stockholmsmässan i Älvsjö har 800 lediga tider på måndag och 400 lediga tider på tisdag.
  • Täby har stängt på måndag men 100 lediga tider på tisdag. På söndagen fanns fortfarande 50 lediga tider.
  • Sabbatsbergs sjukhus har 30 lediga tider på tisdag.
  • Karolinska sjukhuset har fullbelagt måndag-tisdag.

”Det är bra att ni uppmärksammar detta så att ännu fler i gruppen 75 + tar chansen att boka in sig under annandag påsk och tisdag, liksom framöver”, skriver Annika Folcker på pressfunktionen i ett mejl.

Hon säger dock att vaccinet inte riskerar att förfaras om tiderna inte bokas upp. Information om hur man bokar finns på 1177:s hemsida.

Aftonbladet har ställt frågor om hur det kan komma sig att så många tider fortfarande är obokade, och om det kan bli aktuellt att öppna upp vaccineringen för fler grupper. Regionens vaccinsamordnare var på söndagskvällen otillgänglig.

– Vi försöker informera så mycket som vi bara kan, i alla de kanaler som vi har möjlighet till, sa Magnus Thyberg i går.

”Jag tipsade några av mina goda vänner, så de har varit där i dag”, säger Karin Ricklid på söndagen.

”Jag tycker det är uselt”

Karin Ricklid, som vaccinerade sig på Stockholmsmässan på lördagen, blir chockad och upprörd över att tider fortfarande riskerar att inte utnyttjas.

– Jag vet så många som gått och väntat så länge nu. Man skulle väl kunna plocka in från 65 och uppåt åtminstone? Så får man ju bort några personer från vaccinkön. Nej jag tycker det är uselt, jag blev så förvånad när jag var där i går och såg personalen sitta sysslolös.

Dessutom tycker hon att det är märkligt att hon ens blev kallad till vaccinering. Hon är nämligen inte ens född 1946 eller tidigare, vilket Region Stockholm angett som ett kriterium.

– Jag är ju född 1947 och fick ändå en kallelse. Så det stämmer ju inte riktigt där, säger Karin Ricklid.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Region Stockholm

Stockholm

Älvsjö

Täby