Ministern: ”Vi måste vara öppna för att avstå doser”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vaccineringen i Sverige har försenats.

Men trots det tycker biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) att Sverige ska skänka doser till andra länder – så fort våra riskgrupper fått vaccin rapporterar Dagens Industri.

Socialminister Lena Hallengren meddelade på torsdagen att Sverige inte kommer nå målet om att vaccinera hela den vuxna befolkningen före halvårsskiftet.

Även fast vaccineringen på hemmaplan försenats, tycker biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) att Sverige ska skänka doser till andra länder, så fort våra riskgrupper fått vaccin. Det rapporterar Dagens Industri.

– Vi måste vara öppna för att avstå doser, säger han i en intervju med tidningen.

Förslaget skulle innebära att Sverige ger bort doser innan hela den vuxna befolkningen fått vaccin.

– Det är viktigare att vi vaccinerar i hela världen, än att vi vaccinerar klart hela befolkningar i några delar av världen. Vi måste säkra en global fördelning av vaccin innan vi har vaccinerat klart själva, säger Per Olsson Fridh till tidningen.

Dagens Industri har tagit del av flera rapporter från EU-samtalen i Bryssel, där det framgår att Sveriges regering arbetar inom EU för att länder inom unionen ska avstå vaccindoser till förmån för fattigare länder utanför EUs gränser.

Publicerad: