Maria hittade död man på dejtingsajt

1 av 2
NYHETER

Maria mejlade en man på dejtingsajten Mindalike.

Men det visade sig att mannen hon skickat meddelande till inte levde – han var död sedan två år tillbaka.

– Det känns inte alls bra. Man börjar ju fundera på om det finns fler här som inte är vid liv? säger hon till Aftonbladet.

När Maria varit singel ett tag bestämde hon sig för att försöka hitta kärleken online. Då ansökte hon om medlemskap på dejtingsajten för höginkomsttagare, Mindalike, och blev godkänd.

Efter att ha skickat i väg meddelanden till ett flertal personer väntade hon på svar, men till sin förvåning fick hon bara ett.

– Jag tyckte det var lite action, så då började jag titta vilka som var på sajten, säger hon till Aftonbladet.

Då upptäckte hon att en av personerna hon skickat meddelande till inte längre levde. Han var död sedan två år tillbaka.

– Det kändes inte alls bra. Om jag var hans familj eller barn skulle jag tycka att det var väldigt tråkigt. Dessutom börjar man ju fundera på om det finns fler här som inte är vid liv? säger hon.

Sonen: ”Är helt absurt”

Aftonbladet har varit i kontakt med mannens son som beskriver det som obehagligt och konstigt.

– Det är helt absurt att han fortfarande finns där, säger han.

Mannen dog för två år sedan. Efter det stängdes hans bankkonton och sonen tog dessutom bort alla pappans internetprofiler som han kände till.

– Men det här känns orimligt någonstans. Det digitala livet är svårt att sudda ut, frågan är också hur mycket man vill ta bort, men det här är uppenbarligen en del av livet man vill sudda ut.

Mindalike: ”Måste själv avsluta konto”

Dejtingsajten beskrivs som en ”community för dig som är ensamlevande, social och som har en god ekonomi”. Kravet är minst 500 000 kronor i deklarerad årsinkomst eller en förmögenhet om minst tre miljoner kronor.

Men trots att användarna betalar flera hundra kronor i månader för att vara med anser Yvonne Knutsen, som driver sajten, inte att något fel har begåtts.

– I våra medlemsvillkor framgår vilka regler som gäller. Man behöver själv avsluta sitt konto.

Men om man är död då?

– De här reglerna är likartade med andra som finns på marknaden, säger hon.

Enligt Yvonne Knutsen syns fortfarande personers konton, även om de inte betalat månadsavgiften, men de personerna kan inte interagera med andra.

Vad tror du kunderna tycker om att döda personer finns på Mindalike?

– Det kan inte jag ha någon uppfattning om. Det här pekar snarare på ett generellt problem för hela branschen, att det är människor som syns som inte är aktuella av olika skäl, säger hon.