Obama släpper tio Guantanamo-fångar

Publicerad 2017-01-16

Tio fångar från Guantanamo-fängelset har släppts och kommer att överföras till Oman.

Det uppgav USA:s utrikesdepartement under måndagen.

Detta bara dagar innan president Obama lämnar över till Donald Trump – som i sin tur har sagt sig vilja öka antalet fångar.

Beskedet om att Oman tar emot tio fångar från Guantanamo kom från det omanska utrikesdepartementet på måndagsmorgonen.

Detta efter begäran från USA:s avgående president Barack Obama.

Oman, som ligger på den östra delen av Arabiska halvön, har tidigare tagit emot fångar från militärbasen. I januari 2016 överfördes tio fångar från Jemen och i juni 2015 var det sex personer.

19 av 55 fångar

Guantánamobasen har funnits sedan 1903, men har sedan 2002, i samband med att USA invaderade Afghanistan och Irak, använts som fängelse för misstänkta terrorister.

För några dagar sedan meddelade amerikanska myndigheter att 19 av de totalt 55 fångarna som finns kvar på militärbasen på sydöstra Kuba var redo att släppas.

När Obama tillträde 2009 fanns det 242 fångar på militärbasen, som kritiserats hårt för att misshandla och tortera fångar, samt hålla dem inlåsta på obestämd tid.

Uppfyllde inte vallöftet

Ett av Obamas vallöften var därför att inom ett år stänga det kritiserade fängelset. Dock mötte förslaget alltför stort motstånd i kongressen.

Att nu krympa antalet fångar är en del av Obamas sista försök att uppfylla löftet innan den nyvalde presidenten Donald Trump tillträder den 20 januari.

Trump själv har en helt annan linje då han tidigare sagt att han inte vill stänga Guantanamo Bay utan snarare ”fylla på det med dåliga personer”.