Bärföretagare döms för människoexploatering

TT

Publicerad 2024-07-11 11.02

Två bärföretagare döms för grov människoexploatering. Bärplockaren på bilden har inte med texten att göra. Arkivbild.

Trots löfte om lön enligt kollektivavtal tvingades bärplockarna arbeta långa dagar utan ledighet och fick betalt per kilo.

Nu döms två bärföretagare till fängelse i två år och sex månader för nio fall av grov människoexploatering, meddelar Lycksele tingsrätt.

Företagarna, en man och en kvinna i 40-årsåldern, döms till sju års näringsförbud och ska betala skadestånd till målsägandena på sammanlagt 1,8 miljoner kronor. Samtidigt förverkas deras vinst på knappt 4,5 miljoner kronor.

Paret har enligt tingsrätten utnyttjat thailändska bärplockare som vilseletts att tro att de skulle få minimilön enligt svenskt kollektivavtal och arbeta åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan.

I stället har de enligt domstolen arbetat långa dagar utan ledighet och fått betalt per plockat kilo, vilket resulterat i att de fått ut mellan 18 och 29 procent av den avtalsenliga lönen efter två månaders arbete.

Paret åtalades för människohandel, men enligt tingsrätten har bärplockarna inte varit så utsatta att det varit fråga om människohandel. De frias samtidigt för övergrepp i rättssak.

150 personer

Det var i juli 2023 som 150 personer reste från Thailand för att under drygt två månader plocka bär i Västerbotten. Avtalen sa en sak, men verkligheten blev en annan.

Ett 40-tal av arbetarna slog larm, varav nio stått som målsägande i det nu avslutade målet. De har i förhör vittnat om enkla levnadsförhållanden, arbetsdagar på 15 timmar och utebliven ledighet.

Samtliga målsäganden har, skriver man i domen, ”arbetat under uppenbart orimliga villkor”.

Bärplockarna uppger vidare att de inte fick tillräckligt med mat och tvingades äta svamp de hittade i skogen och inälvor från en älg som lämnats kvar av en jägare.

Vid invägningen av bären ska den kvinnliga företagaren ha klagat på att de inte plockade tillräckligt och hotat att skicka hem dem om någon sa emot.

Oenig domstol

Bärföretagarna har genomgående nekat till brott.

Ordföranden i målet var skiljaktig och ville frikänna de två bärföretagarna med hänvisning till att denne inte anser det bevisat att det funnits en ursprunglig brottsplan.

Rättelse: I en tidigare version av denna text förekom en felaktig brottsrubricering i rubriken.

ANNONS