Ismail Abdo gripen i Turkiet – redan släppt

Publicerad 2024-05-27

Gängledaren Ismail Abdo har gripits i Turkiet.

Och blivit släppt mot borgen – på cirka 6 000 kronor.

– Jag har inte hört något om detta, säger åklagare Daniel Jonsson som efterlyst Abdo i sin frånvaro.

Gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo har gripits i Turkiet, enligt turkiska medier.

Han har en röd efterlysning hos Interpol och han greps i samband med en trafikkontroll i staden Adana.

Han släpptes dock senare mot borgen och han ska ha betalat 20 000 lira, motsvarande cirka 6 600 kronor.

Ismail Abdo har pekats ut som ledaren för det kriminella nätverket som fått namnet Rumba av polisen. Han tillhörde tidigare Foxtrot, men bröt sig loss efter en intern konflikt inom nätverket.

Ismail Abdo leds bort mellan två turkiska poliser.
Ismail Abdo grips av turkisk polis.

Gripandet fångat på film

Gripandet av gängledaren har fångats på film och bland annat Haberler har publicerat den. Vid gripandet bar han en skottsäker väst och en pistol med 12 kulor i.

Det är oklart varför han släppts mot borgen. Aftonbladet har sökt Interpol, som hänvisar frågor till turkiska myndigheter.

Även Foxtrots ledare Rawa Majid har tidigare gripits i Turkiet, för två år sedan, men precis som Ismail Abdo släpptes han mot borgen.

Ismail Abdos falang misstänks ligga bakom ett stort antal av de våldsdåd som skakat Sverige sedan hösten 2023. Våldsvågen tog framför allt fart efter att Abdos mamma mördats i september i Uppsala.

Ismail Abdos konflikt med Rawa Majid

Konflikten inom Foxtrot bröt ut under sommaren 2023 och enligt polisen ska bland annat Ismail Abdo och Rawa Majid ha börjat bråka om ett narkotikaparti.

Vänner till männen har tidigare berättat i förhör med polisen om hur konflikten startade.

– Ismail Abdo är Rawa Majids bästa vän, men för tre dagar till en vecka sedan så blev det en konflikt mellan dem och de blev ovänner. Rawa har tagit Ismails kompis i Turkiet, tvingat i honom droger och huggit honom och torterat honom, säger en bekant i ett förhör i september.

– Ismail blev galen på grund av det. Ismail åkte med några andra till Alanya för att döda Rawa. Men något händer och Ismail lämnade Alanya.

UD: ”Ingen ytterligare kännedom”

Åklagare Daniel Jonsson har anhållit Abdo i sin frånvaro misstänkt för försök till grovt narkotikabrott. Men han har inte fått information om gripandet när Aftonbladet når honom.

– Jag har inte hört något om detta, säger Daniel Jonsson.

Svensk polis har ”inga uppgifter att lämna” kring händelsen. De hänvisar istället till åklagare och turkiska myndigheter.

Utrikesdepartementet ska inte heller ha informerats om gripandet.

”UD har tagit del av medieuppgifterna men har ingen ytterligare kännedom om händelsen”, skriver de i ett mejl.

”Mäktiga” kontakter i Turkiet

Flera svenska poliskällor har tidigare uppgett för Aftonbladet att Ismail Abdo har flera ”mäktiga” kontakter i Turkiet, bland annat inom rättsväsendet och politiken.

Han är efterlyst för synnerligen grov narkotikasmuggling i Sverige och svensk polis har länge jobbat med att gripa honom.

Varför den turkiska polisen slog till nu är oklart.

Tidigare bild av Ismail Abdo även kallad ”Jordgubben”.