Därför stoppas nu nyårsraketerna

Av: Dennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Efter långa förhandlingar nådde fyrverkeribranschen ett beslut under torsdagen – att stoppa försäljningen av nyårsraketer.

– Antalet skador har varit ett starkt skäl, och den illegala användningen, säger Erik Nilsson, ordförande för Sveriges Fyrverkeribranschförbund.

Erik Nilsson förklarar varför fyrverkeribranschen bestämt sig för att stoppa försäljningen av nyårsraketer.
Foto: TT
Erik Nilsson förklarar varför fyrverkeribranschen bestämt sig för att stoppa försäljningen av nyårsraketer.

Efter rapporter om fyrverkerier som skjutits mot poliser och skrämt hundar till döds tvingades Sveriges Fyrverkeribranschförbund (SFB) hålla ett krismöte i Kungsbacka på torsdagsförmiddagen.

Och som Aftonbladet rapporterat tidigare under dagen blev ett av besluten ett totalstopp för försäljning av fyrverkerier av raket-typ.

– Det här är i första hand ett samhällsproblem, vilket innebär att polisen ska ingripa. Men vi tittar också på hur vi ska bidra, säger Erik Nilsson, ordförande för SFB.

Ekonomiskt negativt

Nilsson hänvisar till Norge, där ett förbud mot raketer finns sedan flera år tillbaka.

– Antalet skador har varit ett stort skäl, och den illegala användningen. Så vi har tittat på det norska förbudet, säger han.

De aktörer som säljer mest av fyrverkerier av rakettyp har omkring 30% av sin omsättning kopplad till sådan försäljning. Erik Nilsson säger att beslutet kommer vara ekonomiskt negativt för branschen på kort sikt, men pekar återigen västerut.

– I Norge har man hittat ersättningsprodukter, och sålt mer av till exempel fyrverkeritårtor. Där har marknaden återhämtat sig, säger han.

Vill ha ett totalförbud

Han är noga med att påpeka att det är viktigt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tar upp frågan om ett totalförbud. Annars kommer de omkring 10 procent av handlarna som inte ingår i SFB kunna fortsätta sälja raketerna. Då riskerar branschorganisationens förbud att bli ett slag i luften, menar Nilsson.

– Men det är ett samhällsproblem, och den illegala tillverkningen går inte att komma åt genom förbud.

Ett annat beslut som klubbades är att branschen ska verka för att tidsperioden för fyrverkeriförsäljning och skjutning kring nyår ska begränsas. Planen är att sätta upp enhetliga tider för när pjäserna får avfyras.

– I Finland får man bara skjuta mellan 18–02 på nyårsnatten utan tillstånd. Den typen av tydlighet skulle vi gärna ha, säger Nilsson och fortsätter:

– Om man i sådana fall skjuter utanför de här tiderna utan tillstånd är det enkelt för personen att lagföra den ansvarige.

Publicerad: