Nödropet inifrån Aleppo: "Sprid våra vittnesmål"

NYHETER

I sitt hem i östra Aleppo väntar aktivisten Monther Etaky, 28, med sin hustru och ett spädbarn på döden – eller ett slut på striderna.

Idag kom uppgifter om att syriska regimen ska ha skjutit ihjäl 82 personer.

– Det är värre än någon kan föreställa sig. Det här är ett slakthus, säger Monther Etaky till Aftonbladet.

Foto: OMAR SANADIKI / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som den syriska regimen ser ut att helt ha tagit kontrollen över Aleppo och därmed vunnit sin största framgång sedan starten av det snart sexåriga inbördeskriget, har aktivisten Monther Etaky, 28, valt att stanna i sitt hem på den östra, tidigare rebellkontrollerade, sidan.

”Ett slakthus”

Han beskriver natten som gått som ”ett helvete”:

– Det är värre än någon kan föreställa sig. Ett slakthus. Vi hör bomber hela tiden. I natt firade regimtrupperna och sköt i luften. Många familjer blev rädda.

Han och hustrun, som är 25 år, har bunkrat med mat och vatten och lyckas hålla sig varma trots den kyliga syriska vintern, som under tisdagen inneburit regn och storm. Hustrun ammar fortfarande deras gemensamma fem månader gamla spädbarn, uppger han. Det är bra, eftersom någon välling inte finns att köpa, konstaterar han krasst.

– Allt är slut i staden. Det finns ingen mat att köpa, det finns inga marknader att köpa mat på. Jag ser människor som letar efter skydd, mat, rent vatten. Men allt är slut.

”Mänsklig härdsmälta”, enligt FN

Hur många civila som befinner sig i den östra delen av Aleppo har inte gått att fastställa. Uppgifterna varierar. Men klart är att en humanitär katastrof råder efter den offensiv som syriska armén, med hjälp av Ryssland, Iran och shiamiliser, genomfört i staden. FN kallar idag situationen en ”total mänsklig härdsmälta”. Internationella Röda korset har i ett uttalande vädjat om att alla parter ska följa humanitär rätt.

Många civila har tagit sin flykt till områden i västra Aleppo, där det också pågår strider när rebellvänliga styrkor skjuter mot regeringskontrollerade områden.

Under helgen kom uppgifter om att framförallt män som försökt ta sig från öst till väst har försvunnit spårlöst.

”Sprid våra vittnesmål”

Det kommer också uppgifter från syrisk stats-tv om rebeller och väpnade oppositionella som agerar krypskyttar mot civila som försöker fly.

Monther Etaky säger att han inte tänker lämna Aleppo om inte en humanitär korridor sätts upp av hjälporganisationer. Många som gjort sig kända för att motsätta sig den syriska regeringen är rädda för att gripas och tvångsvärvas till armén, fängslas, eller i värsta fall dödas.

Etaky ber om att världen inte ska glömma Aleppo.

– Det här kan vara våra sista meddelanden till världen. Låt oss höras, sprid våra vittnesmål, säger han.

FN: 82 kan ha skjutits ihjäl

82 civila, bland dem 14 kvinnor och elva barn, ska ha skjutits ihjäl i sina bostäder i östra Aleppo av syriska armétrupper, enligt uppgifter från FN, som samlat namnen på en lista.

– Regimstyrkorna ska ha gått in i bostäder och dödat civila, sa Rupert Colville, talesperson för FN:s människorättsråd i ett uttalande.

FN-chefen Ban Ki-moon säger att han är ”väldigt oroad över uppgifterna om grymheter mot stora grupper civila, inklusive kvinnor och barn”, även om FN inte kunnat bekräfta uppgifterna om de 82 döda.

– Världen måste stoppa Assad och hans brottslighet innan vi blir fler som möter samma öde, säger Monther Etaky.

1 av 2
ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo

Syrien