Philip, 22, pantade burkar – för att hjälpa våldsutsatta kvinnor

NYHETER

Efter elva pantrundor har Philips superinsamling gått i mål. Över 15 000 kronor har samlats in – till Kvinnohuset i Landskrona.

– De har inte jättestora resurser och gör ett jättebra arbete, säger Philip.

Det var den 18 november som Philip Fransson, 22, drog igång en insamling av det mer annorlunda slaget. Han ville stötta Kvinnohuset i Landskrona, där våldsutsatta kvinnor och deras barn får skyddat boende.

– Min mamma känner folk som jobbar där. Hon har berättat om hur verksamheten ser ut och hur de arbetar, så jag ville hjälpa dem, säger Philip.

Han fortsätter:

– De har inte jättestora resurser och gör ett jättebra arbete.

Överväldigande respons

Så Philip tog sig tid och skrev på Facebook under namnet ”En hjälpande pant”. Där uppmanade han andra att höra av sig till honom när de samlat på sig plast och aluminium till återvinningen – som han sedan kunde hämta, panta och skänka pengarna från till Kvinnohuset i form av julklappar.

Gensvaret från Landskrona-borna blev överväldigande. På elva pantrundor fick Philip in 15 870 kronor.

– Det jag är mest nöjd över är att så många ville bidra och hjälpa till. Det kunde blivit ett platt projekt annars, säger han.

Det var bara att ställa panten utanför dörren så kom Philip och hämtade. Det tror han är en anledning till att insamlingen gått så bra.

”Har varit kanon”

Tacksamheten från Kvinnohusets sida var stor. Han fick en önskelista från familjerna som bor där. Barnen fick leksaker och mammorna presentkort.

– Jag kommer få ett mejl sen där de berättar hur det gått med presenterna. Dessutom har folk skänkt barnvagnar, bilbarnstolar och sängar och grejer, säger Philip.

Insamlingen har tagit en hel del tid för Philip, men det gör inget. En och annan helgkväll vid pantautomaten klarar han av.

– Det blev en del kvällsabete där, men det blev bara bra. Jag fick ha på mig handskar för att undvika att bli kladdig bara, säger han.

Nästa år hoppas han att insamlingen kan återkomma.

– Ja, jag kanske kan dra igång det igen då, det här har varit kanon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Landskrona

Jul