Nyårsafton

Hundägare skäller ut fyrverkeriförsäljare

Av: 

Dennis Jörnmark Callstam

NYHETER

Svenska kennelklubben uppmanar nu hundägare att bojkotta de kedjor som fortsätter sälja fyrverkerier. Bland annat riktar organisationen sin ilska mot ÖoB och Hornbach.

”Varje år skräms hundar så illa att de aldrig återhämtar sig”, skriver Kennelklubben i ett pressmeddelande.

Efter beskeden uppmanas hundägare att bojkotta flera stora kedjor.

Efter heta diskussioner om fyrverkeriernas vara eller icke vara i nyårstider kunde Aftonbladet under tisdagen rapportera om vilka kedjor som väljer att avstå – och vilka som fortsätter –  med fyrverkeriförsäljning.

Eftersom hundar ofta lider av de höga smällarna har Svenska kennelklubben hört till de främsta fyrverkerikritikerna. Och efter att en lista på återförsäljare publicerats väljer organisationen nu att uppmana till bojkott.

”Bland de större kedjor, som trots ihärdiga påstötningar fortsätter sälja fyrverkerier, hittar vi bland annat Hornbach och ÖoB. Kedjor som säljer husdjursprodukter samtidigt som de vill skrämma livet ur våra djur”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

I Sverige finns närmare 800 000 hundar. Även människor med funktionsvariationer och de som kommer från krigsdrabbade områden lider ofta när fyrverkerierna smäller.

”Tråkigt att de skriver så”

Kennelklubbens 300 000 medlemmar uppmanas alltså att avstå från att handla där fyrverkeripjäser ingår i sortimentet.

För Expressen bemöter Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach, kritiken:

– Jag tycker det är tråkigt att de skriver så. Vi ser att det fortfarande finns ett stort intresse att skjuta fyrverkerier bland många av våra kunder, säger han.

Larsson tillägger att Hornbach följer alla förordningar och lagar som gäller kring fyrverkerier. Även ÖoB ger svar på tal:

”Fyrverkerier hör nyårsfirandet till och är till stor glädje för många, varför ÖoB kommer att sälja fyrverkerier även inför nyårsafton 2016. Vi är medvetna om att det finns såväl djur som människor som blir skrämda av fyrverkerier därför vidtar vi flera åtgärder för att minimera risker och uppmuntra till ett ansvarsfullt användande av fyrverkerier”, skriver de i ett uttalande till Expressen.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hundägare vill avsluta mardrömmen – uppmanar till bojkott av raketförsäljare

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyårsafton

Hundar